maanantai 2. tammikuuta 2012

2.1.2012 - talvilintulaskentaa Kemijärven Isokylällä


Tammikuun toisena päivänä olikin sitten jo vuoden toisen talvilintulaskentareitin vuoro. Aamu valkeni kirkkaana ja kello 10:20 lähdin reitilleni Kalkonniemestä tämän näköisestä maisemasta. Lintuja oli vähänlaisesti, mutta pikkuhiljaa havaintopaperiin kertyi sentään jotain merkintöjä.

Imposenniemen peltojen ympäristössä lenteli teeriä, jotka parkkeerasivat sopivalle laskentahollille läheisten koivujen latvoihin, ja teerestä tulikin reitin lukuääräisesti runsain laji yhdessä talitiaisen kanssa. Molempia näkyi 25 kappaletta.


Ainoa yllärilaji reitillä oli kaukana Tasasenvaaran suunnassa lentänyt palokärki. Hetkellistä jännitystä puolestaan tarjosi reitin toinen päätepiste Suomen lyhin joki Kotajoki, joka yllätyksekseni oli osittain sulana. Ajattelin huvikseni, että reissun kruunaisi se, jos sulasta löytyisi joku harvinaisuus. No - vilkaistessani sillan kaiteen yli näkyi sulan reunassa todellakin suhteellisen kookas ja pyöreä lintu... Punatulkkunaaras oli tullut sulalle juomaan. Olihan se vuodelle uusi laji sekin, mutta ei nyt ihan sitä mitä odotin ja toivoin... Kaikenkaikkiaan reitin varrelta löytyivät seuraavat linnut: teeri 25, palokärki 1, hömötiainen 1, sinitiainen 10, talitiainen 25, harakka 18, varis 9, korppi 6, varpunen 20, viherpeippo 1 ja punatulkku 1.