sunnuntai 22. tammikuuta 2012

22.1.2012 - linnuttomuusretkiä

Lapin tammikuu on hiljainen - sitä ei käy kiistäminen. Lauantaiaamuna viritin lintuverkot kotipihaan ensi kerran tälle vuodelle, mutta aamupäivän saalis jäi vain kolmeen lintuun (kahteen tali- ja yhteen sinitiaiseen), joista niistäkin kaksi olin rengastanut jo aikaisemmin. Lintuja kyllä liikkuu pihassamme, mutta keskitalvi lumihankineen ei ole parasta pyyntiaikaa - varsinkin kun suurin osa pihalinnuista osaa jo varoa pyydyksiäni.


Sunnuntain retkelle lähdin vasta puoliltapäivin. Ensimmäinen kohteeni oli entinen kaatopaikka, nykyinen siirtokuormaus- ja hyötyjäteasema. Lintuja oli odotetusti, eli hyvin vähän, sillä kaatopaikkojen laukkauttaminen on vienyt ruuat isoilta varislintuparvilta muualle. Niinpä paikalla lenteli vain kolmisenkymmentä korppia ja parikymmentä varista ja harakkaa.


Toinen lähiretkikohteeni oli Joutsijärven kylän liepeillä sijaitseva Käsmänjoen silta, jonka kohdalla oli kyllä mukavasti sulaa, mutta lintuja ei näkynyt täälläkään. Ei edes yleensä sulalla päivystävää koskikaraa tai kaipaamaani saukkoa. Vain käpytikan ääni kantautui jostakin ja yksinäinen närhi lepatteli joen yli.


Hetken mielijohteesta päätin ajaa takaisin Kemijärvelle Käsmänperän kautta, jos vaikka lenkkitien varressa näkyisi iltahämärissä joku riekko tai pöllö. Tämä päätös palkittiinkin pian Haapasuvannon eteläpuolella päivystäneen hiiripöllön muodossa, joka jäikin sitten viikonlopun viimeiseksi lintuhavainnokseni.