sunnuntai 8. tammikuuta 2012

8.1.2012 - Itä-Lapin kiertoajelulla

Joululoma kului pitkälti rästiin jääneitä paperitöitä tehdessä ja muissa kotihommissa, joten ulkoilu jäi valitettavan vähiin. Suurimman osan lomani viimeisestä päivästä vietin kuskaamalla presidentinvaaleihin liittyviä vaalijulisteita eri puolille Itä-Lappia, eli Pelkosenniemelle, Sodankylään, Savukoskelle ja Sallaan. Toiveissani oli löytää pitkän ajomatkan varrelta edes joku pöllölaji - ja tuo toive onneksi toteutuikin...

Ensimmäisen kerran pääsin pysähtymään lintujen takia vasta Sodankylän keskustassa, missä laskin katulamppujen päältä ja katonharjoilta 25 pulua. Savukosken Tanhuassa tien yli lennähti puolestaan kaksi kuukkelia. Loput päivän havainnoista tulivat vasta hämärän kynnyksellä. Lähellä Savukosken kirkonkylää kyhjötti männyn latvassa ukkometso ja Kuoskusta löytyi ensimmäinen pöllö eli varpuspöllö. Runsas kilometri sen jälkeen oli sitten hiiripöllön vuoro aiheuttaa äkkijarrutus, ja muutaman kilometrin päästä, vähän ennen illan lopullista pimenemistä, löytyi tienvarsimännyn latvasta jälleen metso.

Kuluneen viikon mielenkiintoisin osalleni osunut lintuhavainto tapahtui kuitenkin jo 4.1., kun sain soiton, että Kemijärven Isokylällä oli mennyt koirahäkkiin lokki, jonka koira oli sitten rusikoinut sellaiseen kuntoon, että lintu oli pitänyt lopettaa. Kävin hakemassa raadon määritystä varten, ja se paljastui yllättäen vanhaksi kalalokiksi. Eipä taida Itä-Lapista löytyä aikaisempia tammikuisia kalalokkihavaintoja?!