torstai 10. toukokuuta 2012

10.5.2012 - vauhtiviikko...

Viikon alkaessa tuuli kääntyi etelään ja lintuja alkoi tulla hämmästyttävällä vyöryllä. Maanantai-iltana sählyvuoron jälkeen päätin käydä pikaisesti vilkaisemassa Isokylän lintutilannetta. Kärppäläntien sulalla uiskenteli taveja ja tukkasotkia sekä pari kaakkuria ja Kaakkurilammen kohdalla huomasin metsän taakse katoavan todennäköisen suopöllön. Lähdin jäljittämään pöllöä Imposenniemen suuntaan, jossa puolestaan ohitseni vilahti suohaukka, jonka määritys jäi aluksi tasolle sini-/arosuohaukka, ja jonka takia palasin taas pikavauhtia Jousilammen seutuville. Siellä haukka vilahti taas pari kertaa, ja päätyi sitten kuitenkin havikseen sinisuohaukkana. Tämän sekoilun jälkeen palasin Imposenniemen pelloille, joilta laskin mm. 53 kulorastasta, ja ajellessani takaisin kaupungin suuntaan näin kuin pisteeksi omituiselle retkelle Jousilammen kohdalla pellolla patsastelevan sepelrastaskoiraan.

Tiistaina ajelin heti koulun jälkeen Pelkosenniemelle edustamaan KD:ta valtuustosalissa pidettävässä lähidemokratiapaneelissa. Ajoin kuitenkin Kemijoen itäpuolta, ja Oinaan jo kuivuneella tulvapellolla näkyikin neljä kottaraista. Kipaisin myös pikaisesti Arvosjoen tornissa, josta näkyi mm. joitakin metsähanhia, haapanoita, tukkasotkia ja uiveloita. Paluumatkalla en ehtinyt liiemmin lintuja kiikaroida, sillä ehdin nipin napin takaisin Kemijärvelle kulttuurikeskuksessa järjestettyyn vaimoni soololaulukonserttiin.


Keskiviikkona tein iltasella pitemmän retken Kalkonniemen ja Isokylän maisemiin. Jo Kalkonniemessä näkyivät reissun ensimmäiset tukkakoskelot ja Imposenniemen pelloilla ylitseni lensi kaakkuri ja pelloilta löytyi jokunen pikkukuovi ja kapustarinta. Jousilammen kohdalla kahlaajia oli sitten jo enemmänkin. Peräposiontien molemmilta puolilta löytyi yhteensä 34 liroa, 15 valkovikloa, 8 pikkukuovia, kaksi mustavikloa ja suokukko sekä jouhisorsapari, ja lähipellolla lensi suopöllö. Kahlaajia ja rastaita tuntui nyt olevan joka paikassa, ja laskin kylän pelloilta mm. 30 räkätti- ja 23 punakylkirastaan parvet. Pitkänsillan molemmin puolin alkoi olla myös mukavasti sulaa, mutta paikalla ei näkynyt mitään 19 tavia, 17 tukkasotkaa ja tukkakoskelo- ja uiveloparia kummempaa. Sen sijaan ABC:n rannassa ruokaili valko- ja mustaviklojen seurassa kolme tylliä ja Rovaniementien (Hannantien) vierustan lietteiltä löytyi 26 valkovikloa, 20 liroa, mustaviklo ja kapustarinta, ja taustalla uiskenteli ainakin 20 tukkasotkaa ja 20 haapanaa.

Torstaiaamuna pyöräilin koululle venesataman kautta, jossa lenteli kaksi suopöllöä. Iltasella lähdin taas retkelle. Pitkänsillan pohjoispuolella oleva Lions -clubin jäänlähtömerkki oli edelleen paikallaan, mutta sillan eteläpuolella oleva sula oli jo todella iso, ja siinä kellui mm. pari kaakkuria, 40 tukkasotkaa ja 9 mustalintua, ja sulan päällä lenteli kolme kalatiiraa.Jousilammen kohdalla olevilla lietteillä oli taas vilinää. Valkovikloja oli 30, pikkukuoveja 20 ja mustavikloja 14. Muita kahlaajia edustivat kuovit, töyhtöhyypät, lirot ja metsäviklo. Myös Ollilanniementien pikkulammella oli sen verran sulaa, että siellä oli jo joutsenia ja muutamia vesilintuja, ja kävin myös mutkan entisen sellutehtaan Jätevesijärvellä. Sulaa oli kuitenkin vielä varsin vähän ja lajivalikoima oli sitä samaa, johon parin viime päivän aikana olin jo ehtinyt tottua.