sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

10.6.2012 - kesäistä Kemijärveä

Sunnuntaipäivä kului pääosin pihahommissa, joskin käydessäni hakemassa huoltoasemalta löpöä ruohonleikkuriin tsekkasin samalla tyynellä järvellä kelluvat vesilinnut; 35 telkkää ja 9 mustalintua. Iltapuolella lähdin kuitenkin taas retkelle, nyt Taivaan tulien kuvausryhmään kuuluvien Karri Terännön, Hannu Kettusen ja Jyrki Karjalaisen kanssa. Ensimmäinen kohteemme oli Myllykummun torni, jossa maisema oli nyt tyystin erilainen kuin edellisellä käynnillämme. Veden nousu Kemijärvessä kun oli muuttanut tornin vierustalla kulkeneen joen järveksi, jossa uiskenteli mm. komea viiden uivelokoiraan parvi. Torniin näkyi myös hautova joutsen, jonka pesäkummulla vierailivat välillä myös liro ja kuovi. Petoja edustivat ampuhaukka, kolme yhtäaikaa taivaalla kaarrellutta kalasääskeä sekä järven pohjukassa pyörähtänyt esiaikuinen merikotka. Tornin juurelta löysimme höyhennetyn riekon.


Myllykummusta jatkoimme Varrioon, jossa ei kuitenkaan ollut kaipailemiamme joutsenia, mutta Hannu hyödynsi kesäistä maisemaa kuvaamalla sitä tv -kameralla Taivaan tulia varten. Varrion ja Kummunkylän väli oli myöskin hiljainen, mutta viimeinen etappimme Pitkänsillan pengertie tarjosi taas paitsi kuvauksellisen tyynen järvimaiseman, myös härkälinnun, lapasorsaparin ja pohjoista kohti taivaltaneen suopöllön.


Erottuamme keskustassa jatkoin kotiin Kuumalammen kautta. Järven puolella uiskenteli silkkiuikku ja eräässä pikkusaaressa ja sen lähivesillä näkyi viitisentoista pikkulokkia. Myös täällä oli 30 telkän parvi. Illan viimeiset kuvat räpsin kotipihan viereisellä niityllä, jossa loistivat kesän ensimmäiset kullerot. Illan viimeiset lintuhavainnot olivat puolestaan kotipihassa ruokaillut punavarpunen ja avoimesta ikkunasta aika ajoin kuulunut lehtokurpan soidin.