tiistai 19. kesäkuuta 2012

17.-18.6.2012 - Juujärven viitakerttunen ja kumpp.

Jo sunnuntai-iltana kävin taas pikaisesti retkellä, eli piipahdin entisen sellutehtaan jätevesijärvellä. Paikalla oli nyt ihan kohtuullisesti vesilintuja, sillä taveja näkyi 72, haapanoita 32 ja jouhisorsia 9. Yksi lapasorsakoiraskin uiskenteli muiden vesseleiden seassa. Pitkänsillan pengertieltä näkyi puolenkymmentä kuikkaa ja illan lehtokurppasaldoksi kertyi neljä lintua.

Seuraavana aamuna singahdin maastoon jo aamuvarhaisella, ja jo aamuneljältä olin Juujärvellä kuuntelemassa komeasti laulavaa viitakerttusta, josta olin saanut puhelimitse vinkin Kaisa Juujärveltä.


Läheltä viitakerttusta löytyi myös laulava tiltaltti ja järvellä kellui nuoruuspukuinen kaakkuri. Seitakorvan kala-altailta laskin yllätyksekseni peräti 80 harmaalokkia, jotka olivat saaneet seuraansa myös mm. kaksi selkälokkia  ja esiaikuisen merilokin.

Seuraavaksi ajelin mutkan Tuulaniemessä, josta löytyi mm. hautova joutsen, laulava ruokokerttunen ja uiskenteleva piisami. 


Järven puolella uiskenteli puolestaan viisi kuikkaa.


Itärannantien lammikoilta ja Kulmunginniemestä ei löytynyt enää mitään kummempaa, joskin myös Kulmungintien varressa lauloi tiltaltti, joka jäikin aamuretken viimeiseksi havismerkinnäksi.