sunnuntai 16. syyskuuta 2012

13.-16.9.2012 - joukhaisia ja muuta sälää...

Viikko oli taas älyttömän kiireinen. Tiistai-iltana kävin pitämässä lintuesitelmän Pyhätunturilla luontokeskus Naavassa ja keskiviikkona Lions Club Kemijärven kuukausikokouksessa. Torstaina oli vuorossa KD:n Lapin piirin hallituksen kokous Rovaniemellä, jonka yhteydessä ehdin sentään piipahtaa pikaisesti myös Ounasjokisuistossa. Parinkymmenen minuutin kiikarinulkoilutus tuottikin kolme lajia kahlaajia, eli 9 suosirriä, kaksi kapustarintaa ja tyllin.

Perjantaina oli vuorossa koulun ulkoilupäivä ja itse olin valvomassa Termusniemen kärkeen suunnistanutta kalastusporukkaa. Ilmeisesti kovasta etelätuulesta johtuen 40 hengen vahvuinen sakki jäi ilman ensimmäistäkään kalaa ja niemessä pyörineet linnuistakin mieleen jäivät vain punarinnan tiksutus ja rautiaisen hihitys.


Perjantai-iltana käväisin pikaisesti sellulla ja kaupungilla, mutta havainnot jäivät Riekonniemen edustalla uineeseen härkälintunuorukaiseen ja jokuseen uiveloon. Lauantaiaamu oli sateinen, mutta iltasella piipahdin taas Riekonniemessä, jonka edustalla oli nyt kaksi härkälintua. Lisäksi paikalla oli komea joutsenkerääntymä, jossa näkyi vähintään 500 lintua osan jäädessä kuitenkin harmittavasti lähisaarien katveeseen.

Sunnuntaiaamun olin sitten varannut kokonaan retkeilylle, ja aamukahdeksalta nappasin Hamarin Allun kyytiini ABC:lta. Heti huoltoaseman rannasta kiikaroimme taas eilisiä joutsenia ja näimme pari härkä- ja mustalintua. Kalkonniemen, Imposenniemen ja Isokylän koluaminen palkittiin pellossa piilotelleella 21 kapustarinnan parvella. Jätevesijärvi ja Kostamon-Kummunkylän alueet olivat yllättävän hiljaisia, mutta Alakallaanvaaran edustalla oli taas mukavasti lintuja. Laskimme paikalta mm. 166 tukkasotkaa ja 30 uiveloa.


Pitkänsillan pengertietä ajaessani huomasin jo paljaalla silmällä järvellä olevan karin päällä lupaavannäköisen möykyn. Syksyn ensimmäinen merimetsohan se siellä patsasteli - ja oli vielä komea vanha lintu. Pengertien päästä laskimme vielä 32 uiveloa ennen kuin lähdimme etsimään sellaista paikkaa, jossa kaupungin edustalla uiskentelevat joutsenet olisi helpoin ynnätä. Sopiva paikka löytyi Taiteilijanniemen kärjestä, ja kun ohi ajava vene vielä hätisti joukhaiset yhteen isoon parveen olivat linnut nyt oikein hyvin laskettavissa. Parveen olikin kertynyt peräti 720 kansallislintuamme, mikä oli selvästi syksyn suurin joutsenlukema koko Suomesta. Vain muutamalla paikalla oltiin päästy toistaiseksi edes kahteensataan lintuun.

Viimeiset kohteemme olivat Riekonniemi ja Pöyliöjärvi, jonka jälkeen kävimme vielä pinnakahveilla ABC:lla (merimetso oli minulle vuodari) ennen kuin Allu lähti ajelemaan kohti Kiilopäätä ja itse lähdin kotiin valmistelemaan mm. alkavan viikon Jäämerenmatkaa.