maanantai 3. syyskuuta 2012

2.9.2012 - sunnuntairetki Saltille

Perjantai-iltana suuntasimme koko perheen voimin yöjunalla kohti Helsinkiä. Lauantai meni itselläni suurimmalta osin KD:n puoluehallituksen kokouksessa ja vaaliavajaisissa, ja vasta illaksi ehdin muun porukan perään Kirkkonummelle sukuloimaan. Sunnuntaina tein aamulla isäni autolla pikaretken Saltfjärdenin pelloille, joilla oli oleillut edellispäivinä komeasti hanhia. Olo oli aika orpo, koskapa olin retkellä ilman kaukoputkea, mutta heti Saltfjärdintien alussa tärppäsi. Tien varressa auringonkukkapellon takana näkyi iso hanhitokka, jota pysähdyin tietenkin kiikaroimaan. Usean sadan merihanhen ja joidenkin kanadanhanhien seasta silmiin pomppasi kohta outo valkopäinen hanhi... Alueella jo pitkään pyörinyt lumihanhen värimuoto "sinihanhi" löytyi heti ensipysäyksellä.


Jatkoin pikapuolin matkaa lintutornille, jossa olin nähnyt olevan porukkaa. Kysäisin ensimmäiseltä vastaantulijalta kuulumiset, ja kuulin heidän olleen tornissa nimenomaa lumihanhea hakemassa. Ilmoitettuani hanhen olevan nyt tienvarsipellolla tuli torniin säpinää, ja osa porukasta suuntasi heti hanhijahtiin. Itse ehdin vain pyörähtää tornissa, kun alkoi olla jo kiire kummitytön rippijuhlaan, mutta jokunen ruskosuohaukka, lisää hanhia ja komea kurkiparvi tuli kuitenkin vielä nähtyä ennen kuin lyhyt retki oli ohi. Kyseessä olikin ensimmäinen sinihanheni. Valkoisia lumihanhia olin havainnut aikoinaan Tenholassa (Tammisaaressa) 1987, kahdesti (spontaanisti) Lumijoella 1989 sekä Hailuodossa 1996.  

Sää oli pääkaupunkiseudulla vielä komean kesäinen ja vanhempiemme piha-aidassa kasvoi komeita viinirypäleterttuja. Iltasella lähdimme taas junalla kohti pohjoista. Mennen tullen näkyi junan ikkunasta Rovaniemen kohdalla pähkinähakkeja.