lauantai 22. syyskuuta 2012

18.9.2012 - Jääkauden jäljillä

Tiistaiaamuna lähdimme bussikyydillä tutustumaan Varanginvuonon pohjukasta löytyviin Jääkauden jälkiin ja alueen geologiaan. Mukana olivat lisäksemme kaikki Annijoen koulun yläluokkalaiset, joiden tehtävänä oli laatia reissun annista ryhmätyöt omien oppilaittemme kanssa. Keli oli aamulla suorastaan ankea, eli vettä satoi ihan kunnolla ja lähestyessämme ensimmäistä etappiamme Karlebotnia alkoi myös sumu heikentää näkyvyyttä. Karlebotnissa tutustuimme kuitenkin entiseen Tenojoen uomaan ja sen suistoalueellensa kasaamiin maa-aineksiin sekä kävimme komealla palsasuolla.


Seuraavaksi palasimme taas vuonon pohjoisrannalle, josta löysimme samoja irtaimia maalajeja kuin etelästäkin ja nousimme tunturiin Meskelvan varteen tutustumaan virtaavan veden kuluttamaan V-laaksoon.



Täällä norjalaiset nykäisivät nopeasti pari telttaa pystyyn ja pidimme luonastauon, johon kuului mm. hampurilaispihvien paistamista nuotiolla. Myös keli alkoi iloksemme kirkastua, tai ainakin sade loppui, mikä piristi jo muutenkin hyvää tunnelmaa. Hiljainen tunturikoivikko sai eloa nyt myös linnuista, kun taivaalla alkoi näkyä räksiä ja kuulua rautiaisen ja niittykirvisten kutsuääniä.

Jääkauden merkkejä haettiin seuraavaksi itselleni jo entuudestaan hyvin tutusta paikasta, eli Nessebyn kirkolta. Legendaarinen lintupaikka tarjosi meille ensimmäiseksi kärpän, mutta löytyi niemen edustalta toki haahkoja, merimetsoja, lokkeja ja muutakin peruslajistoa.


Olimme paikalla sopivasti laskuveden aikaan, joten paitsi rannan silokalliot uurteineen myös muu merenpohja oli helposti tutkittavissa, ja omat oppilaamme etsiskelivätkin sieltä innokkaasti mm. simpukoita, kotiloita ja merisiilejä.



Retken viimeinen kohde oli nouseminen tutkimaan korkealla tunturissa sijaitsevaa Klubbnesenin muinaisrantaa, jota saamelaiset olivat aikoinaan käyttäneet myös hautausmaana.



Päivällisen jälkeen löysin itseni vielä Vadsön liikuntahallilta katsomasta Vestre Jakobselvin tyttöjen (Polarstjernen) jalkapallo-ottelua Vadsön poikajoukkuetta vastaan. (Tytöt veivät pelin 9-2).