lauantai 22. syyskuuta 2012

17.9.2012 - leirikouluun Jäämerelle

Maanantaina hieman aamukahdeksan jälkeen lähdimme ajelemaan vuokra-autolla kohti Jäämerta. Tarkoituksenamme oli viettää seuraavat päivät leirikoulussa Annijoen (Vestre Jakobselvin) koulun vieraana Vadsön kunnassa. Ystävyyskoulumme oppilaat ja opettajat olivat vierailleet jo kahdesti meillä Hillatiellä, ja nyt oli meidän vuoromme viettää kouluviikko Jäämeren rannalla. Reissuun oli valittu ne viisi yhdeksäsluokkalaista, jotka olivat edellissyksynä majoittaneet kodeissaan norjalaisnuoria, ja valvojina toimimme sitten minä ja rehtorimme Marita Varrio.

Alkumatkan ensimmäinen haasteeni oli Lapin tuoreimman lintutilanteen kertominen Lapin radioon kello 8:40. Pahaksi onneksi satuimme vielä melkoiselle katvealueelle juuri haastattelun alkaessa, mutta isommitta ongelmitta siitä kuitenkin selvittiin - ja pääsinpä samalla mainostamaan Kemijärven ja Varanginvuonon alueen kouluyhteistyötäkin. Ensimmäinen kahvitauko pidettiin jo Pelkosenniemellä, mutta sitten ajoinkin meidät vailla välipysähdyksiä Kaunispään laelle asti.

Kaunispäältä jatkoimme Inariin, jossa ruokailimme ja tutustuimme Siidaan, ja ehdinpä välissä juopasta kahvit myös paikalle ilmaantuneen Hamarin Allun kanssa, joka oli käynyt tarkistamassa vieläkö Inarissa pitkään viihtynyt amerikanjääkuikka olisi ollut tavattavissa.


Matka kuitenkin jatkui ilman bongauksia ja muita mainittavia lintuhavaintoja, mitä nyt joku tien yli lennähtänyt kuukkeli piristi välillä matkantekoa. Pohjois-Lapissa oli kuitenkin nyt ruska parhaimmillaan ja maisemat etenkin Inarissa ja Utjoella olivat järkyttävät komeita. Utsjoella käväisimme pikaisesti täydentämässä eväsvalikoimaa Westerholmin Karin kaupassa, jonka jälkeen jatkoimme suoraan Vestre Jakobselvin leirikeskukseen, jossa tutut opettajat Ari Anttila ja Tord Skardal ja isäntäkoulumme suomea lukevat oppilaat jo meitä odottelivatkin. Ilta sujui ruokailun ja yhdessäolon merkeissä ja käväisimme jo koulullakin valmistautumassa tulevien päivien koitoksiin.