sunnuntai 27. lokakuuta 2013

27.10.2013 - talvimaiseman piristäjiä

Perjantaina lähdin suoraan koulusta Helsingin koneelle, sillä illalla oli edessä KD:n strategiaseminaari sisäministeriössä ja lauantaiaamuna puoluehallituksen kokous eduskunnan pikkuparlamentissa. Laitoin jo hyvissä ajoin LLY:n sähköpostilistalle vetoomuksen, että joku kävisi ainakin lauantaina laskemassa Kemijärven joutsenet koskapa viikonloppuna oli BirdLifen "joutsenbongaus" -tapahtuma - jota ajatellen olisi toki tärkeää tietää, montako joutsenta Kemijärvellä vielä lauantaina on.

Palatessani reilun +10 asteen Helsingistä kotiin Kemijärven pikkupakkaseen myöhään lauantai-iltana ei Tiirassa kuitenkaan ollut minkäänlaisia havaintoja Kemijärven kaupunkialueelta. Eli vaikka paikalla oli vielä torstaina koko Suomen suurin joutsenkerääntymä, ei se näköjään saanut lappilaisia lintuharrastajia innostumaan joutsenretkestä Kemijärvelle!? Severinkankaan Juha oli kuitenkin havainnut päivän mittaan Päiväjoen maisemissa pitkälti toistasataa muuttavaa joutsenta, joten vaikutti vahvasti siltä, että linnut olivat nyt lähteneet.

Sunnuntaiaamuna epäilykseni osoittautuivat oikeiksi, sillä vaikka vanhan pumppaamon pohjoispuolella oli edelleen sulaa, ei siellä ollut kuin kourallinen joutsenia. Sen sijaan muita vesilintuja oli paikalla vielä paljon. Sinisorsia uiskenteli sulassa 120 parvi, ja puolisukeltajia edustivat myös haapana ja tavi. Tukkasotkia ja mustalintuja oli molempia neljä ja telkkiä 15. Joutsenia näin Pitkänsillan levikkeeltä enimmillään 29, jotka kaikki olivat sillan pohjoispuolella, ja samalle paikalle kuului myös pulmunen.

Ajoin mutkan myös Kaisansalmella, joka oli jäässä, ja Kalkonniemessä, jossa tapasin niin ikään retkellä olleen Uinon Kaukon. Kauko oli sitä mieltä, että ainakin kaupungilla kuuluneista joutsenten äänistä päätellen myös perjantai oli jo ollut aktiivinen muuttopäivä.


Kalkonniemen eteläpuolen sulalle ilmaantui niemessä ollessamme kahdeksan joutsenta, ja seuraavasta etapistani Alakallaanvaarasta laskin vielä 21 joutsenta.

Kävin retken lopuksi mutkan Pöyliöjärven rannassa, vaikkei se mikään joutsenpaikka olekaan. Yhtenä motiivina oli Laukkasen Sampolta saamani Facebook -viesti, jonka mukaan hän oli edellispäivänä nähnyt järvellä naurulokin – helikopterista! Yhtään lokkia ei paikalla kuitenkaan nyt ollut, mutta vesilintuja sitäkin enemmän. Harmaassa ja lumisateisessa säässä löysin järveltä 24 isokoskeloa, 12 telkkää, kaksi mustalintua ja aina mukavat kuusi allia. Yhtäkkiä huomasin kaukoputken kuvassa Gavian, joka näytti heti hämmästyttävästi kaakkurilta - ja olikin sellainen! Yllätyksen toinen osa oli se, kun hoksasin linnun olevan järvellä nuoren kuikan kanssa. Koetin ottaa oudosta parivaljakosta jonkun dokumenttikuvan kännykällä kaukoputken läpi, mutta melkoista suttua kuvista tuli...


Tiesin Hamarin Allun olevan retkellä Rovaniemellä ja yritin soittaa hänelle potentiaalisesta lokakisapinnasta, mutta linnut ottivat saman tien siivet alleen ja poistuivat taivaalle. Kävin vielä Ikihirren lähirannasta katsomassa järven sulapaikat uudelleen, mutta Gavioita ei enää näkynyt. Uutena havaintona tuli kuitenkin tavi.

Iltapäivällä Imporannan Aulikki soitti pihapiirissään edellisillasta asti könynneestä kurpasta, jonka määritys tuntui olevan vielä auki. Kun kuulin linnun olevan taas paikalla ajelin Imposenniemeen - ja lehtokurppahan siellä taapersi hangella kaivellen aina välillä nokallaan maata lumen alta.