maanantai 30. marraskuuta 2015

19.-30.11.2015 - marraskuuta kotikonnuilla

Venäjältä palattuani kävi kuten olin jo ounastellutkin - Kemijärvelle oli tullut talvi. Pitkänsillan ympäristössä ja Kalkonniemessä oli enää muutama pieni sula, joissa ei ollut ensimmäistäkään vesilintua. Kotipihan järrikoiras oli sentään voimissaan, mutta muuten lintumaailma näytti turhankin talviselta.

Lauantaina kävin mutkan Isokylän suunnassa, mutta ainoaksi havismerkinnäksi jäi Imposenniemessä ruokaillut parinkymmenen keltasirkun parvi. Sunnuntaiaamuna suunnistin puolestaan Luusuaan päin. Kulmunginniemen sula oli tyhjä linnuista, mutta Juujärvellä uiskenteli sentään yksinäinen isokoskelo.


Iltapäivällä kävin vielä pikaisen mutkan Kostamossa etsiskelemässä siellä vielä muutama päivä aikaisemmin havaittua kurkea. Lintua ei kuitenkaan enää löytynyt, mutta keskellä Pitkääsiltaa kökötti lyhtypylvään päällä hiiripöllö.

Viikonloppuna ja alkuviikosta pihallamme kävi välillä melkoinen vilinä, ja laskin ruokinnaltamme enimmillään mm. 40 varpusta, 30 pikkuvarpusta, 23 kesykyyhkyä ja 15 keltasirkkua. Tiistaiaamuna ehdin ennen koulun alkua rengastellakin hetken, ja yllätyksekseni pääsin poimimaan pihaverkosta myös tilhen - joka oli samalla koko talven ensimmäinen havaintoni lajista.


Arkiviikon viimeiseksi havaintomerkinnäksi jäi keskiviikkona koululta kotiin lompsiessani Ahvensalmen kentän suunnasta vastaani lentänyt varpuspöllö.

Perjantaina hyppäsin sitten nuorimmaisen kanssa yöjunaan, sillä lauantaina ohjelmassani oli KD:n puoluevaltuuston kokous Tikkurilassa, ja Veikka pääsi samalla Helsinkiin viettämään laatuaikaa isovanhempiensa kanssa.


Kokoukseni päätyttyä jatkoimme Kirkkonummelle, ja sunnuntaina lainasin sitten muutamaksi tunniksi isukin autoa ja kävin retkellä kouluaikojeni keskeisillä linturetkikohteilla Espoon Laajalahdella ja Finnålla.

Laajalahdella olikin mukavasti nähtävää, sillä Maarin torniin näkyi siellä ollessani mm. neljä harmaahaikaraa, 66 kanadanhanhea, haapanapari, 310 tukkasotkaa, viisi uiveloa, viisi merimetsoa, vanha merikotka ja varpushaukka.


Finnån kierros ei sen sijaan mukavasta syyskelistä huolimatta tarjonnut mitään mainittavaa - altaalta löytyi vain pari sinisorsaa ja meren puolellakin näkyi vain perussälää eli kyhmyjoutsenia, tukkasotkia, telkkiä ja isokoskeloita.


Pääkaupunkiseudulla eivät talven tulosta viestineet vielä juuri muut kuin Esplanadin jouluvalot, joita ihmettelimme vielä iltasella ennen junamatkaa lumiseen Lappiin.