lauantai 14. huhtikuuta 2012

14.4.2012 - Kemijärven kevättä

Loppuviikon säät olivat jo sen verran keväisiä, että kävin sekä torstaina että perjantaina mutkan Isokylällä ja Kalkonniemessä, mutta havaintovihkoon ei päätynyt juuri pulmusia kummempaa. Tosin Imposenniemen pulmusparvessa oli enimmillään 150 lintua. Perjantaina kävin myös pitkästä aikaa entisen sellutehtaan Jätevesijärvellä, jonka jäällä istuskeli jo 14 harmaalokkia. Myös helmikuussa rengastamani järripeippokoiras osoitti olevansa hengissä piipahtamalla torstaina pihallamme luuhaavien pikkuvarpusten ja muiden siivekkäiden seassa. Perjantain pikaretkeltä palattuani käväisin vielä koululla, jolloin yllätyksekseni koulumme ohi lensi yksinäinen töhtöhyyppä.

Lauantaiaamuna lähdin retkelle Juujärven ja Luusuan suuntaan. Maanantaina Autiosaaresta löytämämme tuulihaukka oli paikalla samalla aukealla, mutta muuten oli vielä hiljaista. Törmäsin Juujärvellä Peunan Kariin, ja kävimme kiikaroimassa hänen mökkinsä ruokintaa (jossa oli edellispäivänä oleillut kottarainen ja aamulla pari naakkaa), mutta mitään peippoja erikoisempaa ei nyt ollut näkyvissä. Juujärven sulakin oli tyhjä, joten oikeastaan aamuretken ainoat havainnot tulivat Kulmunginniemen sulalta, jossa näkyi sentään viisi isokoskeloa ja muutama harmaalokki.


Tylsähkön aamuretken pelastaja löytyi kuitenkin yllättäen normaalisti erittäin lintuköyhältä siirtymätaipaleelta Luusuantien varresta, jossa aivan ajotien varressa soidinteli uljas ukkometso!


Iltapäivällä päätin tehdä pikaisen retken Joutsijärven suuntaan - yhtenä tavoitteenani kylällä edellispäivänä havaittu turkinkyyhky. Mäntyvaaran kohdalla näkyi ensimmäinen noin 40 pulmusen parvi, ja pienempiä pulmusparvia näkyi pitkin reissua. Koska turkinkyyhky ei tuntunut heti tärppäävän, jatkoin pian Käsmänjoen sillalle, jossa näyttikin heti olevan mukavasti lintuja. Paikalla oli jo yksi kameranulkoiluttaja, ja kohta seuraamme liittyi myös Suomun rinteiltä palaileva Kellokummun Mikko. Sulassa oli peräti 16 laulujoutsenta, sinisorsapari, telkkäkoiras ja yllätykseksemme myös merihanhi!


Jonkin aikaa lintuja katseltuamme jatkoimme kukin tahollemme, joskin itse soitin vielä turkinkyyhkystä ilmoittaneelle Keijo Kulpille varmistaakseni onko linnusta tuoreita havaintoja. Keijo ilmoitti sen käyneen viimeksi aamulla, mutta kesken puhelun lintu yllättäen ilmaantui taas piharuokinnalle - ja itse olin paikalla noin minuutissa... Heti pihaan päästyäni näin kyyhkyn lentävän talon taakse, ja sisätiloista oli mukava katsella aivan ikkunan takana ruokailevaa kyyhkyä. Piharuokinnalla näkyi myös mm. kolme peippoa.


Joutsijärveltä ajelin kotiin Käsmänperän kautta. Haapasuvannossa näkyi hiiripöllö lähes tarkalleen samalla paikalla kuin tammikuun lopulla. Kaisansalmen sulassakin oli jo joutsenia ja Imposenniemen poroaitauksessa oli nyt 25 pulmusta. Kotiin päästyäni oli kevään ensimmäinen peippo saapunut vihdoin meillekin.