tiistai 10. huhtikuuta 2012

9.4.2012 - Ranuan pääsiäistipuja

Heräsin toisen pääsiäispäivän aamuna jo ennen aamukuutta, ja jokusen kokeen korjattuani ja aamukahvit juotuani päätin käydä mutkan Kaitavirralla. Jo ennen lähtöäni anoppi kiikutti pirttiin lähitien varresta löytämänsä lankoihin lentäneen koppelon, ja kohta olin itse poimimassa tien poskessa lojunutta pyytä. Onneksi myös eläviä kanalintuja - teeriä - näkyi monin paikoin, mm. Simojärven jäällä soidintamassa.

Kaitavirralla näytti aluksi aivan samanlaiselta kuin pari päivää aikaisemminkin, eli tarjolla oli vain joutsenia, telkkiä ja koskikaroja, kunnes huomasin kaukana joenmutkan kohdalla myös kolme sinisorsaa.



Seuraava kohteeni oli perinteisesti Toivakka, joka ei tällä kertaa pettänyt, sillä laajan peltoaukean keskellä olevassa metsäsaarekkeessa kökötti hiiripöllö, ja lentelipä siellä taas jokunen pulmunenkin. Kovassa pakkasessa (aamulla -19) tekemäni suhteellisen hyvätasoisen retken jälkeen palasin Sääskilahteen, jossa pääsin puhelimen välityksellä kertomaan Lapin keväästä Pirkka-Pekka Peteliuksen ja kumppanien valtakunnalliseen kevään tuloa eri puolilla Suomea luotaavaan radio-ohjelmaan.

Päiväsellä kävin vielä mutkan Välttämönsalmella Kalavaisen Topin pihassa. Isäntäväki ei ollut kuitenkaan paikalla, mutta heti pihaan päästyäni huomasin ruokinnalla mustarastaskoiraan ja parikymmentä pulmusta. Pulmuset pelmahtivat lähikoivun latvaan, jossa napsin niistä jokusen kuvan...


...kunnes ne yhtäkkiä karkasivat sinitaivaalle parven kimppuun syöksyneen ampuhaukan säikyttäminä! Retken viimeiseksi havainnoksi jäi Simojärven yllä lennellyt harmaalokki.

Iltapäivällä lähdimme palailemaan kohti Kemijärveä. Välttämönsalmella ja Piittisjärven Ristisalmessa näkyi joutsenia ja Luusuan Autiosaaressa istuskeli tuulihaukka. Pääsiäisviikonlopun kolmas hiiripöllöni löytyi Luusuasta, ja Kulmunginniemen edustan pilkkiavannoilla päivysti nyt puolenkymmentä harmaalokkia.