lauantai 21. huhtikuuta 2012

21.4.2012 - tienvarsipöllöjä ja lumikurki

Perjantai oli kokouspäivä, eli kävin iltasella Rovaniemellä johtamassa KD:n Lapin piirihallituksen kokousta ja piirin kevätkokousta. Jo menomatkalla näkyi kuntarajalla vain hivenen Rovaniemen puolella hiiripöllö ja Vikajärvellä lensi neljä sepelkyyhkyä. Paluumatkan ensimmäinen parempi havainto oli tienvarsikoivussa istuskellut riekko. Kemijärven puolella Hyypiönsuoran alussa näkyi hiiripöllö ja keskellä pitkää suoraa huomasin auton vierustalla lentävän ison pöllön. Lapinpöllö istahti komeasti tienvarsipuuhun ja pääsimme kiikaroimaan sitä lähietäisyydeltä hyvän tovin. Reissun kolmas hiiripöllö nökötti kelon latvassa vain muutama kilometri ennen Kemijärvelle saapumistamme.

Lauantaiaamuna olin luvannut toimia lintuoppaana Itä-Lapin valokuvaajien retkellä Myllykummun lintutornille. Aamusta asti tuli lunta jotakuinkin taivaan täydeltä, kuten oli luvattukin, ja olosuhteet olivat hyvin talviset. Retkiporukka kokoontui Kettusen Einon mökin pihalla, jossa oli ruokinnalla sentään neljä punatulkkua. Tornilla oleva vanha lintulautamme oli myös latingissa, joten paria talitiaista päästiin jopa kuvaamaan, mutta muuten oli erittäin hiljaista. Vain jokunen korppi, varis ja harakka sekä yksi käpytikka näkyi - ennen kuin lumisen lakeuden keskeltä löytyi patsastelemasta yksinäinen kurki. Pääosa retkiajasta kuluikin nuotion ääressä jutustelun, kahvittelun ja makkaranpaiston merkeissä, joten ihan mukavaa meillä oli kelistä ja edelleen jatkuvasta takatalvesta huolimatta.


Iltapäivällä laitoin taas pihalle verkot pyyntiin, mutta saalis jäi vain kahteen lintuun - talitiaiseen ja komeaan keltasirkkukoiraaseen.