perjantai 27. huhtikuuta 2012

27.4.2012 - sataa sataa ropisee...

Loppuviikon säät olivat varsin sateisia, mutta lämpötilat olivat sen verran selvästi plussan puolella, että kevät eteni taas mukavasti. Iltapäivät ja illatkin kuluivat kuitenkin isolta osalta erilaisissa kokouksissa, joten retket jäivät vähiin. Keskiviikkona näin koulumatkalla sepelkyyhkyn istuskelevan ruokinnalla seurakuntatalon lähistöllä ja torstain ainoa havismerkintä oli kaupungilla lentänyt kanahaukka. Perjantaiaamuna päätin kuitenkin käydä retkellä jo ennen koulun alkua, ja ajoin vesisateessa mutkan Juujärvellä ja Luusuassa. Kala-, nauru- ja harmaalokkeja sekä telkkiä, isokoskeloita ja sinisorsia näkyi jo monin paikoin.


Juujärven jäällä patsastelivat myös kuovi ja kurki, ja laajaksi levinneen sulan reunalta löytyi kaksi selkälokkia. Juujärven risteyksessä oli tien varressa 14 kulorastaan parvi ja heti seuraavan peltoaukean kohdalla Etanalahdessa 12 kulorastasta. Kolmas rastaskerääntymä, kuusi kulorastasta, näkyi Autiosaaressa. Seitakorvassa lensi kaksi naakkaa ja jäällä kökötti kahdeksan teertä. Kulmunginniemen edustalta löytyi tavallisempien vesilintujen, lokkien ja kurkien ohella seitsemän metsähanhea.

Kouluun kävellessäni näin Ahvensalmen sillalta kevään ensimmäiset västäräkit ja koulun jälkeen käyttäessämme Mölli -kissaamme eläinlääkärissä lenteli Ahvensalmen kentän ympärillä viisi hyyppää. Räkättejä näkyi myös päivän mittaan muutamia - yksi jopa kotipihaltamme.


Sadetta piisasi koko päivän ja tuulikin yltyi melkoisen navakaksi, mutta ajoin silti iltasella mutkan Kalkonniemessä ja Isokylällä. Sulat olivat jonkin verran laajentuneet, ja lajisto oli pitkälti samaa kuin aamullakin. Kuovi löytyi nyt Kärppäläntien edustalta, ja Jousilammen kohdalla istuskeli tien varressa viisi hyyppää. Kotajoen sulasta löytyi 17 sinisorsan seurasta sentään taviparikin.