tiistai 24. huhtikuuta 2012

24.4.2012 - hyyppien paluu

Kurja keli jatkui koko viikonlopun, joten sunnuntain ainoaksi reissuksi jäi esitelmäkeikka Savukosken Tanhuaan. Pelkosenniemen Kiemunkivaarassa tienposkesta pyrähti siivilleen kevään ensimmäinen räkättirastas, ja kylältä nappasin matkaseuraksi Rautiaisen Tapion. Matkan varrella näimme vain muutaman pulmusen, pienen peippoparven ja yhden hiiripöllön, joka nökötti koivunlatvassa hiukan ennen Savukosken rajaa.


Tanhuan Messulan Lintuillassa pidin itse kuvaesityksen lintumiehen vuodenkierrosta Itä-Lapissa, Ahtisen Jarmo kertoi kotkarengastuksista ja ulkomaanmatkoistaan ja Aikioniemen Markku näytti kuvia kouluaikaisesta suosikkikohteestani Espoon Suomenojasta. Yleisöä oli kuutisenkymmentä henkeä ja järjestelyt paikan päällä aivan erinomaiset, joten ilta sujui oikein mukavasti. Paluumatkalla ajoimme Sodankylän kautta, mutta lisähavaintoja ei enää tullut.

Maanantai tuntui taas keväiseltä päivältä, mistä olikin merkkinä sählypeleistä palatessani Särkikankaalla vastaani lentänyt kurki. Tiistaiaamuna olivat pihallamme viimein kevään ensimmäiset vihervarpuset, ja koulusta palatessani näkyi Kuumalammen ympäristössä telkkäpari, varpushaukka ja kottarainen. Nyt taivaalta tuli viimeinkin lumen sijasta vettä, ja sen innostamana kävin lenkin Isokylällä ja Kalkonniemessä. Retken ensimmäinen ilonaihe olivat Isokylän Jousilammen kohdalla lennelleet puolenkymmentä töyhtöhyyppää.


Kalkonniemen sulalla oli jo ihan mukavasti lintuja, eli 14 harmaalokkia, neljä naurulokkia ja kalalokki, 7 sinisorsaparia ja yksittäiset telkkä- ja isokoskeloparit. Paluumatkalla kuvailin jonkin aikaa Imposenniemen peltotiellä kipitellyttä hyyppää.



Iltasella oli kotiruokinnalla ajoittain jopa vilskettä, kun pihalla pyöri peruslajien kuten tiaisten, harakoiden, pikkuvarpusten ja keltasirkkujen lisäksi useita peippoja, vihervarpusia ja urpiaisia. Nyt taisi kevät viimein tulla meillekin!