sunnuntai 29. huhtikuuta 2012

29.4.2012 - Kemijokivartta koluamassa

Sunnuntaiaamuna tuuli oli kääntynyt pohjoisen puolelle, mutta lähdin silti heti aamusta reissuun. Koska lähialueen sulapaikat olivat vielä turhan pieniä, päätin tehdä "vähän pitemmän" reissun ja koluta Kemijokivartta oikein perusteellisesti. Siispä ajelin Rovaniemelle, jossa piipahdin nopeasti Vitikanpäässä ja jatkoin sitten Ounaskoskelle. Jätkänkynttilän sulan reunalla näkyi mm. uivelokoiras, 12 töyhtöhyyppää ja valkoviklo, ja naurulokkien seasta laskin 80 kalalokkia.

Rovaniemen "pääkohde" oli Ala-Korkalon jäteasema ja siellä pitkään viihtynyt mielenkiintoinen rastasparvi. Paikalle päästyäni kipusin korkeimman mahdollisen hiekkakasan päälle, ja samalla kun eteeni avautui näkymä kompostiaumojen suuntaan, oli taivaalla jo suuri joukko rastaita - ja kanahaukka. Rastaat olivat syystäkin hyvin levottomia ja ne viihtyivät pääosin lähimetsässä, mutta siitäkin huolimatta onnistuin tovin kiikaroinnilla löytämään lennosta ja aumoilta puolenkymmentä sepelrastasta (joita oli havaittu edellispäivien aikana enimmillään seitsemän kappaletta). Yllättäen sepelrastaat tuntuivat olevan koko rastasporukan rauhallisimpia lintuja, joten pääsin välillä harmittelemaan sitä, että olin epähuomiossa jättänyt kamerani autoon. Kulo-, räkätti- ja punakylkirastaiden seasta löytyi myös muutama laulurastas, ja muita paikalta kirjaamiani lajeja olivat mm. tuulihaukka ja pajusirkku.

Alakorkalosta suuntasin Kuolajoen kautta Hirvaalle, mutta paria tavia ja isoa telkkäkerääntymää kummempaa ei näkynyt. Sitten jatkoin Jängislahdelle, jossa Räinän Pekka oli juuri kolunnut läpi noin jalkapallokentän kokoisen sulan maan alueen. Itselleni ei sieltä osunut silmiin mitään yksinäistä pulmusta erikoisempaa.


Sitten lähdinkin ajelemaan Kemijokivartta kohti Oikaraista ja Vanttauskoskea. Oikaraisessa näin pari tukkasotkaa ja jossakin tien päällä tuli vastaan ensimmäinen kalasääskikin. Vanttauskosken padon viereisillä kala-altailla kalasteli pari sääkseä ja jäällä makoili komea merilokki. Viimeiset havaintoni Rovaniemen puolelta olivat Kaihuansuvannon kala-altaan luona lennellyt sääksi, jäällä kököttäneet 11 kuovia ja joen yli lentänyt isolepinkäinen.


Kemijärven puolella ensimmäinen kohteeni oli Juujärvi, josta löytyikin kuikka. Kylän parhaalla lintupellolla ruokaili yllättävän suuri kulorastasparvi, peräti 88 lintua, ja toisessa päässä peltoaukeaa kipitteli 44 västäräkkiä. Pellolla oli myös 8 kurkea, sekä jokunen kuovi ja töyhtöhyyppä. Seitakorvassa näkyi uivelopari ja Autiosaaren kohdalla oli pelloilla taas vilinää, kun niillä näkyi mm. isolepinkäinen, 19 västäräkkiä, 7 niittykirvistä, 2 pulmusta ja pajusirkku. Vielä Luusuassa Kulmungin pelloilla näkyi lumihangella juokseva 15 västäräkin parvi ennen kuin pääsin päivän viimeiseen kohteeseen eli Kulmunginniemeen. Siellä retken lajilista kasvoi vielä kevään ensimmäisellä kaakkurilla ja kovassa tuulessa ohitseni kohti pohjoista lentäneellä vuorihempolla.