torstai 19. huhtikuuta 2012

19.4.2012 - kevät keikkuen tulevi?

Talvi tuli taas yöpakkasineen ja lumisateineen, ja kevätmuutto näyttää pysähtyneen kuin seinään. Tiistaina pyörähdin Uinon Kaukon innostamana mutkan Kemijärven itäpuolen sulilla eli Kotajoella, Kalkonniemessä, Kaisansalmella ja Lehtosalmella, mutta koko reissun saldo jäi isokoskelokoiraaseen, telkkäpariin ja jokuseen joutseneen ja harmaalokkiin. Palatessani kaupunkiin oli Pitkänsillan pohjoispuolen pilkkiavannoille kerääntynyt reilut parikymmentä harmaalokkia ja toistakymmentä varista, ja ylitseni lensi noin 50 pulmusen parvi.

Keskiviikkoiltana oli ohjelmassa Itä-Lapin vesistömatkailun tuotteistus- ja markkinointihankkeen Lintumatkailun työryhmän palaveri Pyhätunturilla, jonne päätin riskillä ajaa Arvosjoen lintutornin kautta. Pitkin päivää oli taas satanut lunta ja Pelkosenniemen puolella oli vielä pelottavan talvista. Arvosjoessakaan ei näkynyt kuin vaatimaton railo, josta löytyi kuusi telkkää ja muutama joutsen.


Pyhätunturilla näkyi 11 pulmusen parvi, ja mukavissa merkeissä sujuneen palaverin jälkeen paluumatkalla jäisellä Vuostimonsalmella istui joutsenpari.

Torstaina en sen kummenpaa retkeä tehnyt, mitä nyt kiersin jälleen Kuumalammen koulusta palatessani. Laitoin kuitenkin pihalle pitkästä aikaan lintuverkot vireeseen - lähinnä toiveenani saada renkaisiin edelleen ruokinnallamme kulkeva kottarainen tai joku monista käpytikoistamme. Iltapäiväpyynnin tulos oli vain pari viherpeippoa ja (ihan mukavat) kaksi pikkuvarpusta - ja pihallemme kuului peipon laulua ensi kertaa tälle keväälle.