keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

1.7.2013 - sadepäivä Sannanlahdella

Kesäkuun viimeisen päivän iltana ajelin Ouluun, joskaan ihan ilman mutkia en matkaan päässyt. Nimittäin kun kävin iltasella saattelemassa muuta perhettä Aittoniemen mökille, huomasimme yllätykseksemme aurinkopaneeliin kytketyn akun räjähtäneen kirjaimellisesti pitkin seiniä. Päivän aikana oli alueen yli kulkenut ukkosrintama ja sen jäljiltä akkuhappoa oli nyt jopa kahden metrin korkeudessa hirsiseinässä, akku oli halki, siihen kiinnitetyistä hakasista toinen kahtia ja siihen kytketty muuntaja aivan päreinä. Mökissä päivää viettäneet kissamme näyttivät kuitenkin olevan entisellään, joten pahimmat sotkut siivottuamme starttasin tien päälle.

Oulussa ajelin veljeni Rikun luokse, jonne myös Janne ja Potu olivat saapuneet. Yö venähti lähemmäs kolmea Confederations -cupin finaalia (Brasilia - Espanja) katsoessamme, ja 05:15 soi sitten herätyskello.

Yllätykseksemme (ja vastoin sääennusteita) heti aamusta tuli vettä taivaan täydeltä, mutta pitäydyimme alkuperäisessä suunnitelmassamme, eli isäntäväen Puma -koiran ulkoilutettuani ajelin Jannen ja Potun kanssa Tupokseen, nappasimme aamukahvit ja muut tarvittavat matkaan ja jatkoimme kohti Lumijokea.

Matkalla näimme muutaman suopöllön ja Sannanlahdelle päästyämme huomasimme tornissa olevan jo kosolti porukkaa. Päivän päätavoitehan meillä kuten myös muilla oli paikalla luuhanneen hietatiiran näkeminen, joskin sateinen keli tiesi sitä, että jo muutenkin aika hankala laji voisi olla tänään hyvin hankala nähdä.


Aamulla tuli pääasiassa tihkua, joten tornissa oli ihan siedettävää. Sateen muututtua kaatosateeksi paikalle saapuneet kuukausipinnabongarit jatkoivat kuitenkin Kokkolaan mustajalkatylliä katsomaan, ja kun ilma yllättäen (ja jälleen vastoin ennusteita) pahimman sateen jälkeen kirkastui, huomasimme olevamme tornissa keskenämme.

Iltapäivän mittaan tornissa kävi taas uutta väkeä ja klo 16, kun rankkasade taas alkoi ja taivas näytti lohduttoman harmaalta, jätimme viimeisinä tornin. Hietatiiraa emme tällä erää löytäneet, mutta reilun mittaiseksi venähtänyt havainnointijakso ei mennyt kuitenkaan hukkaan – sen verran monipuolisesti lintuja Sannanlahti tarjosi.

Paikallisista vesilinnuista mainittavimpia olivat lukuisat merihanhipoikueet ja vesialueella lilluneet lapa- ja jouhisorsat, mustalinnut, kuikat ja kaakkurit. Pari kaulushaikaraa lenteli vähän väliä läheisessä jokivarressa. Petolintuja edustivat kolme paikallista merikotkaa (joista yksi kuivatteli sateen jälkeen siipiään muistuttaen lähinnä jotain kummaa sopu -telttaa), Pitkännokan päällä lentänyt muuttohaukka ja tornin ohi kiitänyt nuolihaukka. Kahlaajista oli liikkeellä eniten suosirrejä, joita näimme Jannen laskelmien mukaan yli 300. Lahdella lenteli mustapyrstökuireja ja punajalkavikloja ja näimmepä me hauskan kuovien, yhden pikkukuovin ja kolmen punakuirin muuttoparvenkin. Yllättävimpiä kahlaajia olivat kuitenkin vesipääskyt, sillä ison osan päivästä lahdella näkyi yksi ja juuri lähtöä tehdessämme sinne saapui sateen pudottamana viiden parvi. Lamukarin suunnassa (jossa oletimme etsimämme tiiran luuhaavan) näkyi muutamia räyskiä ja kolme merikihuakin. Ruovikosta kuului lähes jatkuvasti ruokokerttusten säksätystä, jossakin vaiheessa lauloi myös hernekerttu ja kaukaa pensaikosta löytyi naaraspukuinen pikkulepinkäinen.


Palattuamme yhtä lailla sateiseen Ouluun käväisimme pikaisesti Oritkarissa, jossa näkyi vain muutama tylli ja pikkutylli. Starttasin lähes saman tien paluumatkalle kohti Simojärveä. Ainoa havis tuolta väliltä oli (lukuisten suviseuroista palaavien asuntoautojen ohella) Toivakassa näkynyt koppelo.