perjantai 19. heinäkuuta 2013

9.-11.7.2013 - harmaasorsapoikue ja muuta sälää...

Seuraavat päivät vietin pitkälti kotioloissa rengastellen välillä pihalintuja, joita edustivat käpytikat, talitiaiset, varpuset, pikkuvarpuset, viherpeipot ja vihervarpuset.


Keskiviikon ja torstain välisenä yönä piipahdin taas Isokylän pelloilla katsastamassa kahlaajatilannetta ja löysin vielä yksittäiset kuovin ja töyhtöhyypän poikaset.


Iltasella kävin sitten mutkan Jätevesijärvellä, jossa oli jälleen elämää. Allinaaras oli edelleen paikalla ja toinen tälle järvelle outo vesilintuvieras oli härkälintu. Myös jo edellisellä käynnilläni havaitsemani 10 lapasorsaa uiskentelivat yhä järven takaosassa. Muita vesilintuja edustivat 17 haapanaa, 95 tavia, 5 jouhisorsaa, 60 tukkasotkaa, 45 telkkää ja 4 uiveloa. Retken kohokohta oli kuitenkin kaukaa vastarannalta hoksaamani sorsapoikue – emo ja kaksi isohkoa untuvikkoa – jotka näyttivät heti lupaavilta ja aikani tihrustettuani varmistuivat harmaasorsiksi. Mahtoiko olla Itä-Lapin ensipesintä?!

Kahlaajista löysin altaalta muutaman töyhtöhyypän, tyllin ja pikkutyllin, kuovin, rantasipin ja parikymmentä liroa. Lokkeja taas edustivat reilu 20 harmaalokkia (puolenkymmentä poikasta), 5 kalalokkia (ainakin yksi poikanen) ja vain yksi nuori naurulokki, joka sekään tuskin oli pesinyt paikalla.

Kotimatkalla pysähdyin vielä Pitkänsillan pengertiellä, jonne näkyi härkälintupariskunta ja emonsa selkähöyhenten seasta kurkisteleva pieni poikanen.