maanantai 12. toukokuuta 2014

12.5.2014 - jo rytisee...

Iltakuuden aikoihin kaupunginhallituksen kokouksesta kotiutuessani huomasin Hamarin Allun jättäneen puheviestin. Hän oli tulossa Ruonakosken Antin kanssa pikaiselle iltaretkelle Kemijärvelle, ja he kyselivät minua seuraksi. Veikkakin innostui taas lähtemään mukaan, joten noin tuntia myöhemmin hyppäsimme poikien autoihin ja ajelimme Pitkällesillalle. Heti sillalle päästyämme sen ylitti kuuden metsähanhen parvi.

Ensimmäinen etappimme oli pengertien kärki, jossa näkyi heti mukavasti vesiäisiä -  etenkin haapanoita ja taveja, sekä jonkin verran vikloja ja muutama rantasipikin. Kohta kaukoputkeeni osui kuitenkin voimakkaan punertava kahlaaja, jonka nostaessa päänsä näkyviin tajusin katselevani isosirriä. Retki sai heti komean alun...

Jatkoimme seuraavaksi Sallantien toiselle reunalle kiikaroimaan sillan eteläpuolen lintuja. Tällä lietteellä laiduntaneiden sorsien seasta löytyi mm. kuusi punakuiria, yhdeksän suokukkoa ja pari kurkea. Jään reunalla istui neljä pikkulokkia ja taivaalta löytyi pari kiertelevää härkälintua, jotka jatkoivat ylitsemme kohti pohjoista. Sillan pohjois- ja eteläpuolen yhteissummiksi ynnäsimme 160 tavia ja 125 haapanaa.

Kolmas ja viimeiseksi suunniteltu etappimme oli Pitkänsillan länsipään levike, jonka eteläpuolen sulalla uiskenteli 8 mustalintua ja kohta meidät ohitti pohjoiseen suunnannut pilkkasiipipariskunta. Sillan eteläpuolella ruokaili mm. kolme metsähanhea.

Allu ja Antti heittivät meidät kotiin ja aloin naputtaa havaintojamme saman tien Tiiraan, jotta voisin sitten siirtyä pöydällä odottavan koenipun kimppuun. Olin neuvonut poikia pysähtymään vielä Hannantien risteyksen bussipysäkillä, koska sen vierustan lietteiltä "voi löytää ihan mitä vaan" - ja kohta puhelin soikin... Pojat ilmoittivat katselevansa pysäkin edustalla olevaa mustapyrstökuiria!


Olin paikalla muutamassa minuutissa, ja kuiri näkyikin komeasti. Muiden kahlaajien joukosta löytyi myös pikkutylli. Pyörähdimme vielä Varastotien varressa, jossa kuuntelimme mm. kivitaskun laulua ja kaakkurien kiljuntaa ennen kuin palasin kotiin ja pojat jatkoivat retkeään Pyhätunturin suuntaan.