lauantai 10. toukokuuta 2014

30.4.2014 - takatalven tuliaisia

Huhtikuun viimeiset päivät menivät koulu- ja EU -vaalikiireissä. Retkille ei tosin olisi ollutkaan mitään asiaa, sillä alkuviikosta tuli rajusti lunta, yölämpötilat menivät selvästi pakkaselle - ja meillä oli autossa jo kesärenkaat. Tiistaina meillä olikin jo pihalla aika tarkkaan 200 järriä ja lähipuissa pyöri 35 tilheä. Lumimyräkkä tosin keskittyi tänne Itä-Lappiin, joten esim. Rovaniemeltä tuli jatkuvasti viestejä varsinkin arosuohaukoista ja muistakin mielenkiintoisista siivekkäistä.


Vapunaattona näkyi koulun ikkunasta vielä varsin talvinen maisema. Se ei kuitenkaan enää haitannut, sillä hyppäsin alkuillasta Hamarin Allun kyytiin ja lähdimme ajelemaan kohti Etelä-Karjalaa. Tosin Rovaniemeltä löytyneet mustapää-/sepeltasku ja mahdollinen grönlanninlokki aiheuttivat heti alkuun pientä hienosäätöä reittimme suhteen.

Löysimmekin kohta itsemme Aronperän täyttömaa-alueen reunasta, jossa tasku olikin jo valmiiksi hallinnassa. Otin yllättävän hankalan näköisestä linnusta muutamia kuvia, ja pohdimme muiden paikalla olleiden kanssa linnun määritystä. Eri kuvaajien kuvien perusteella vaaka alkoi kuitenkin kallistua Lapin ensimmäisen mustapäätaskun suuntaan.Seuraavaksi jatkoimme Kivijärvelle etsimään siellä vielä hetki aikaisemmin nähtyä lokkia, joka puhelimeeni saamieni kuvien perusteella näytti uhkaavasti grönlanninlokilta. Lintu oli kuitenkin kadonnut, ja reilun tunnin etsintöjen jälkeen jouduimme jatkamaan matkaamme kohti etelää. Kivijärven lokkipaljoudesta havikseemme päätyivät vain 19 selkälokkia (joista kahdella oli punaiset lukurenkaat) ja yksinäinen merilokki. (Myöhemmin lisäkuvien perusteella mysteerilintu määrittyi kuitenkin poikkeuksellisen valkeaksi leukistiseksi harmaalokiksi, joten isompaa vahinkoa ei tästä nuijauksesta sittenkään tullut). Puoleen yöhön mennessä ehdimme Kajaaniin, jossa tempasimme kebab -ateriat ennen kuin matka taas jatkui kohti keväistä Siikalahtea.