lauantai 10. toukokuuta 2014

2.5.2014 - chillailua Siikalahdella

Perjantaiaamuna olimme sopineet tapaavamme Jannen kello seitsemältä Patotiellä. Liikkeelle lähdettyämme törmäsimme kuitenkin ensin opastuskeskuksen polulla vastaan tulleeseen Pertti Koskimieheen, jonka kanssa kuulumiset vaihdettuamme jatkoimme tornille. Myös tornilla näkyi aamun aikana useita paikallisia harrastajia, kuten Metsän tarinan kuvanneet Mikko Pöllänen ja Hannu Siitonen. Tornin lähipuskista kuulimme aamun aikana muutamaan otteeseen mustapääkertun säkeen ja Janne näki hernekertun, jonka varoituksen onnistuin kuulemaan. Myös ruokokerttunen ja -sirkkalintu olivat äänessä ja lahden yllä pörräsi enimmillään kuutisenkymmentä haarapääskyä. Harmaapäätikka huuteli jälleen lähimetsissä ja näyttäytyikin komeasti. Aamun paras havainto oli ohitsemme muuttanut haarahaukka.


Koska muuttopäivä oli varsin hiljainen lähdimme nelisen tuntia staijailtuamme kiertämään Siikalahden lähipaikkoja. Löysimmekin lähimetsistä mm. peukaloisen, puukiipijän, pikkutikan ja muutamia pyrstötiaisia. Sammallammen tornin edustalla kellui pari lapasorsaa ja 23 jouhisorsaa ja yllätykseksemme lähipuuhun ilmaantui myös mustapääkerttukoiras.

Jannen synttäripäivän kunniaksi päivän ateria nautittiin paikallisessa pihviravintolassa.


Iltapäivällä kävimme Siikalahden lintutornilla, jonka lähimetsässä näkyi (seuraavaa aamua ajatellen) ilahduttavan runsaasti hyönteissyöjiä, kuten pari kirjosieppoa ja useita pajulintuja.


Lisäksi ohitsemme lensi mm. muutamia keltavästäräkkiparvia sekä kolmea lajia hanhia.


Iltapuolella Janne lähti kotiinsa päikkäreille ja itse korjailin mukanani olleita kokeita opastuskeskuksen pihassa. Tosin lähipuissa vilistellyt pyrstötiaispariskunta keskeytti tuon tuostakin työnteon. Useista singahduksista huolimatta en päässyt kuitenkaan kertaakaan kunnolla kuvausetäisyydelle linnuista.


 Alkuillasta kävin Allun kanssa Siikalahden piilokojulla, jonka edustalla oli mukavasti elämää.




Iltakahdeksalta kävimme vielä Jannen ja Hannan luona ja kaupassa ostamassa evästä seuraavana aamuna odottavaa Tornien taistoa varten.