lauantai 10. toukokuuta 2014

4.5.2014 - kotia päin...

Sunnuntaiaamuna heräsimme jo viiden maissa, siivosimme kämppämme, pakkasimme auton ja starttasimme pitkälle kotimatkalle. Kävimme Joensuussa aamukahveilla ja koukkasimme sitten mutkan Polvijärven Solanlammella, jossa oli pari päivää aikaisemmin nähty kaksi mielenkiintoisen kuuloista lapasorsa- x sinisiipitavi -risteymää. 



Mitään mainittavaa emme kuitenkaan löytäneet, joten matka jatkui Allun ajaessa ja minun korjatessa 8. luokkien maantiedonkokeita. Päiväkahvit joimme sitten Kuhmossa Rytilammen lintutornilla – josta emme juuri muuta nähneet kuin lumisadetta ja nelisenkymmentä tukkasotkaa.



Matkasuunnitelmamme oli melko avoin, mutta lopulta - kun kuulimme ettei Rovaniemellä muutamaa päivää aikaisemmin havaittu kuningaskalastaja ollut bongattavissa - päädyimme ajamaan Kemijärvelle Posion kautta, jossa oli kuitenkin havaittu edellispäivänä pikkujoutsen. Päätöstä helpotti se, kun Holapan Raimo soitteli sopivasti Posiolta ja kertoi joutsenparven olevan edellispäiväisellä paikalla. 

Heti Kuusamon ja Posion rajalla piipahdimme pikaisesti rannassa ja löysimme mm. kuutisenkymmentä tavia, pari jouhisorsaa, jokusen valkoviklon, taivaanvuohen ja kurjen sekä pari selkälokkia.

Äkkijarrutus tienvarsipellolla lennelleen sinisuohaukkakoiraan takia meinasi aiheuttaa isommankin mutkan matkaan, kun Allun mersun vaihteet sekosivat loppureissun ajaksi. Mutta onneksi auto kuitenkin kulki edelleen – eteenpäin. Vain pakki puuttui.

Ahvensalmelle saavuttuamme kuulimme Raimolta joutsenparven juuri lähteneen. Hän oli kuitenkin järjestänyt soutuveneen rantaan, jotta kävisimme katsomassa tarkemmin järvellä olevaa siipirikkoa joutsenta. Lintuja näyttikin olevan kauempana sulassa (ja sulan reunalla näkyi pari metsähanhea ja selkälokkia), joten soutelin Allun kanssa järvelle, jotta näkisimme paitsi siipirikkolinnun, myös lähisaarten taakse siirtyneet joutsenet.


Souturetki kannatti, sillä pikkujoutsen löytyi pikkusulasta aivan järven takaosasta, eikä olisi näkynyt rantaan niihin paikkoihin, josta olisimme osanneet sitä etsiä. (Pääsin samalla tuulettamaan LLY -pinnaa n:o 249). Raimon mainitsema siipirikko oli puolestaan nuori laulujoutsen, joka oli varmaan lentänyt lankoihin, koska sen siipi roikkui pahasti. Lintua lähestyessämme sen avuksi lensi vanha lintu - todennäköisesti sen emo. Raimo oli jo soittanut linnusta sekä Ranuan eläinpuistoon että poliisille, mutta ainakaan vielä ei sille ollut löytymässä apua.

Soutelureissun jälkeen jatkoimme Kemijärvelle Perä-Posion kautta. Lehtolassa näimme vielä kaksi kaakkuria, joka jäikin onnistuneen retkiviikonloppumme viimeiseksi havainnoksi.