maanantai 26. toukokuuta 2014

19.-24.5.2014 - piinaviikko

Toukokuun toiseksi viimeinen viikko oli hirveää härdelliä. Jo maanantaiaamuna piti 9. luokkien arviointien olla koneella ja torstaina 5.-8. luokkien. Tekemisestä ei ollut pulaa, kun kokeiden korjaamisen ja numeroiden antamisen lisäksi alkuviikkoon mahtuivat myös kirkkovaltuuston kokous ja Rovaniemellä pidetty Lappi -parlamentti. Myös sunnuntaina edessä olevat eurovaalit painoivat tietenkin päälle vaalitilaisuuksineen ja viime hetken mainostamisineen. 

Maanantaina pyöräilin koulusta kotiin Kuumalammen kautta, jolloin Kemijärven rannassa näkyi sentään pensastasku. Tiistaina Santa Parkissa pidettyyn Lappi -parlamenttiin kaupunginjohtajan kyydissä ajellessamme näkyi matkan varrella jo pääskyjäkin. Keskiviikkoaamuna kouluun lähtiessäni lauloi kotipihallamme yllättäen sinirinta samalla kun pihamme yli lensi kapustarinta.  Iltapäivällä päivystin kolmisen tuntia Rovaniemellä Lordin aukealla eurovaalitapahtumassa. Nousin kahdesti lavalle haastateltavaksikin, ja toisen haastattelun yhteydessä huomasin taivaalla kolme tervapääskyä. Samalla pääsin julistamaan rovaniemeläisille kesän saapuneen. Olin kuullut puoluetoimiston järjestäneen Rovaniemelle muutaman mainoksenikin - mutta oman naaman näkeminen kaupungin lyhtypylväissä oli silti aika hämmentävä kokemus...


Torstaina arviointikokouksen lähes 12 -tuntiseksi venyttämän työpäivän jälkeen piipahdin pikaisesti Pitkälläsillalla, jossa patsasteli meriharakka. Perjantaina juhlistin syntymäpäivääni kaupungin talousseminaarissa. Heralammen piha vilisi räystäspääskyjä. Pikainen pääntuuletuslenkki iltasella Isokylälle tuotti kaksi Jousilammen kohdalla lennellyttä lapasorsakoirasta. Pitkänsillan kupeessa uiskenteli 23 mustalintua.

Lauantaina alkoivat vaalityö ja muutkin hommat olla sillä mallilla, että ehdin jo vähän hengähtää. Aamupäivällä siivosin pihaa ja siinä sivussa hoitui ohi lentänyt pikkutylli. Iltapäivällä kävimme koko perheen voimin Kostamon kylällä markkinoilla ja jatkoimme sitten Myllykummun tornille. Jo päätien varteen näkyi, että paikalla on paljon joutsenia, ja tornista niitä olikin laskettavissa 135 kappaletta. Iloinen yllätys oli kuitenkin joutsenten seasta nyppäämäni pikkujoutsen, joka oli tietääkseni vasta toinen havainto lajista Itä-Lapissa. Kyseessä oli myös 250. Pohjoiskalotilla eli Napapiirin pohjoispuolella havaitsemani lintulaji.


Lisäksi torniin näkyi aluksi paikallisena ollut, myöhemmin jokivarren päällä kaarrellut, vanha merikotka. Paluumatkalla ajoimme Kummunkylän pengertien kautta, jossa näkyi lapasorsapari.

Nakattuani muun perheen kotiin jatkoin vielä alkuillan retkelle.  Sellutehtaan jätevesijärvi oli taas kerran tulvassa, eli kahlaajat uupuivat ja vesilinnuistakin näkyi lähinnä tukkasotkia ja telkkiä sekä lapasorsapari. Tehdasalueella lenteli kymmeniä törmä- ja räystäspääskyjä ja punavarpunen lauloi vuodariksi. 


Pitkänsillan pengertien kärjessä huomasin harmikseni rantalietteiden olevan pikkuhiljaa vaipumassa vesimassojen alle. Ylitseni lensi meriharakka äännellen kohti pohjoista ja Norvionsaaressa näin vilahdukselta kahlaajan, joka tuntui olevan syytä varmistaa. Penkereen kärkeen käveltyäni kahlaaja löytyi uudestaan ja olikin vain valkoviklo (eikä kaipaamani lampiviklo). Saaresta löytyi kuitenkin sirriparvi, josta erottui heti yksi huomattavasti muita punaruskeampi lintu. Puolenkymmenen lapinsirrin sakkiin oli eksynyt pikkusirri. Muita Pitkänsillan havaintoja edustivat kolme metsähanhea, 15 mustalintua, kaksi lapasotkaa ja härkälintu.

Illalla - juuri Mestareiden liigan madridilaisfinaalin alkaessa - huomasin Tiirasta Allun havainneen Särkikankaan edustalla kaksi tundrahanhea. Kohta löysinkin itseni Riekonniemestä, mutta lietteet olivat nyt tyhjiä. Kotiin palatessani jaoin vielä postilaatikoihin viimeiset hallussani olleet eurovaaliesitteet, jonka jälkeen pääsin viimein seuraamaan piinaavan jännittäväksi mennyttä jalkapallo-ottelua ja saatoin myös alkaa jännittää tulevaa vaalipäivää.