sunnuntai 11. toukokuuta 2014

5.-11.5.2014 - koppelosta valkoposkiin

Jo viikonloppuna sain Parikkalaan muutaman puhelun Kemijärven Tohmosta, joissa kummasteltiin Puistolan palvelukeskusen edustalla toikkaroivaa koppeloa ja kyseltiin mitä linnulle kannattaisi tehdä. Maanantaina sain taas kouluun pari puhelua, joissa minua pyydettiin siirtämään lintu muualle, sillä osa ihmisistä kuulemma pelkäsi sitä kun se toistuvasti pyöri jaloissa ja pyrki sisään palvelukeskukseen. Toisaalta alueen ihmisiä myös huoletti mm. linnun kulkeminen ajoteillä – ettei sille itselleen kävisi mitään. Niinpä hain koulun jälkeen Veikan matkaani iltapäiväkerhosta ja ajelimme Tohmoon etsimään lintua.

Perille päästyämme lintu löytyikin heti – seisoskelemasta aivan palvelukeskuksen ulko-oven takana. Otin autosta haavin, jotta saisin linnun kiinni, mutta se ei ollutkaan yhteistyöhaluinen vaan lennähti talon katolle. Saman tien keskuksesta tuli ulos muutamia henkilöitä, jotka sanoivat, että ei tässä haavia tarvita. Sitten he alkoivat jutella linnulle, joka saman tien lensi takaisin oven eteen ja painui kohta siivet levällään maahan ja antoi ihmisten silittää itseään!


Kun sitä oli jonkin aikaa paijailtu otin se syliini, nostin mukana tuomaani häkkiin ja laitoin auton perään. Kävimme kotosalla sen verran, että rengastin linnun autotallissamme ja vein sen sitten Veikan ja Iinan kanssa Luusuantien varteen samaan paikkaan, jossa olin huhtikuun lopussa nähnyt ukkometson soitimella. Toivottavasti linnut löysivät toisensa ja koppelo sai arvoistansa herraseuraa.


Tiistaina kaupunginvaltuuston kokouksesta kotiin kävellessäni näin venesatamassa merilokin samoihin aikoihin kun LC Kemijärven jäänlähtömerkki lipui Pitkänsillan ali. Keskiviikkona koulumatkalla Kuumalammen rannassa oli muutama valkoviklo ja liro ja venesataman edustalla kaakkuri ja tukkakoskelo.

Torstaina olin aamulla Lapin radion eurovaalihaastattelussa ja iltasella oli taas valtuuston iltakoulu, mutta ehdin kuitenkin illalla pyörähtää pikaisesti lähialueen sulilla. Pitkänsillan ympäristöstä löytyi nyt mm. kymmenen uiveloa, jouhisorsapari, pikkukuovi, neljä mustavikloa ja kaksi kalatiiraa. Hannantien edustan lietteillä pyöri 12 liroa, kaksi pikkukuovia ja kapustarinta.

Perjantaiaamuna lähdin sitten jo hyvin varhain ajelemaan kohti Torniota, jossa järjestettiin Eurooppa -päivän kunniaksi vaalipaneeli eurovaaliehdokkaille. Pysähdyin menomatkalla pikaisesti Rovaniemellä Kuolajokisuussa ja Niskanperällä, joista ensin mainittu paikka tuotti mm. punasotkakoiraan, silkkiuikun, kahdeksan pikkulokkia ja 13 jouhisorsaa. Niskanperän tornilla näkyi puolestaan 8 kuikkaa ja kolme mustalintua. Ihan leppoisissa merkeissä sujunut vaalipaneeli pidettiin Rajalla -kauppakeskuksessa, ja lisäkseni siihen osallistuivat mm. Paavo Väyrynen, Hanna Sarkkinen, Klemetti Näkkäläjärvi ja Pekka Aikio. Paluumatkalla roudasin erinäistä vaali- ym. materiaalia Rovaniemelle ja piipahdin samalla Harjulammen tornilla, jossa ei kuitenkaan mitään silkkiuikkuparia ja suokukkokoirasta kummempaa näkynyt.

Lauantaiaamuna oli vuorossa Kemijärven Luonnon yleisöretken vetäminen Ritva Kelloniemen kanssa. Muita retkeläisiä oli kahdeksan kappaletta, ja kiertelimme puolentoista tunnin ajan Kuumalammen ja Pitkänsillan paikkoja. Keli oli suhteellisen kurja, loppumatkasta satoi silkkaa vettä, ja linnutkin olivat tiukassa. Perusvesiäisten ja -lokkien sekä muutamien kalatiirojen, valkoviklojen ja lirojen lisäksi mieleen jäi vain Kuumalammella uiskennellut piisami. Loppupäivä kuluikin kotosalla paperitöitä tehdessä ja kahtasataa pihalla pyörinyttä järriä välillä vilkuillessa.

Sunnuntaisen äitienpäivän kunniaksi ajelimme yllätysvisiitille Simojärvelle. Jo menomatkalla näkyi tienvarressa muutama koppelo. Simojärvi oli vielä lähes kokonaan jäässä ja appivanhempien pihallakin oli aika hiljaista. Jossakin vaiheessa pihasta lehahti kuitenkin siivilleen lehtokurppa. Olohuoneen pöydän ääressä kokeita korjatessani Anitta kehotti minua yllättäen vilkaisemaan pihalle, ja siinä aivan ikkunan takana oli komea sepelrastas, josta otin ikkunan läpi sitten muutaman dokumenttikuvankin.Kotimatkalla pyörähdimme Simojärven kalasatamassa, jossa näkyi kolme selkälokkia. Lähintä pilkkiavantoa tutkivalla lokilla oli punainen lukurengas, jonka perusteella se oli tunnistettavissa samalla järvellä kesällä 2009 poikasena rengastamakseni linnuksi.


Kalasatamassa ja Välttämönsalmella näkyi kuikkaparit ja tien päällä piekana. Kävimme myös Kulmunginniemessä, jossa sielläkin oli pari selkälokkia, sekä ainakin 17 kuikkaa, viisi kaakkuria, kymmenkunta tukkakoskeloa ja jokunen uivelo, mustalintu ja kapustarinta. Yllättäen paikalle saapui myös Ruonakosken Antti, jonka kanssa vaihdoin kuulumiset ennen kuin jatkoimme kotosalle.

Nakattuani muun pesueen kotiin jatkoin vielä Veikan kanssa Pitkällesillalle. Pengertien edustalla odottikin yllätys - kaksi valkoposkihanhea ja kaksi meriharakkaa, sekä mm. kuusi mustavikloa ja kaksi tylliä. Lintuja oli muutenkin huomattavasti edellisaamua paremmin. Vesiäisiä oli jo parisen sataa, mutta pikavilkaisulla ei niiden joukosta löytynyt vielä mitään tavallisuudesta poikkevaa. Mutta alkavaa viikkoa ajatellen Kemijärvi näytti jo hyvin lupaavalta...