sunnuntai 18. toukokuuta 2014

13.5.2014 - lisää kummia kahlureita

Tiistaina kuulin koulusta kotiutuessani Allun ja Antin olevan valumassa Pelkosenniemeltä Kemijärven suuntaan. Itselläni oli koenippu edelleen työn alla, joten sovimme treffaavamme iltasella Pitkälläsillalla. Yllättäen Allu kuitenkin soitti Varriosta ja kysyi, kiinnostaisivatko minua lapinsirri, suosirri tai karikukko. Kaikki nuo lajit olivat paikallisena Kummunkylän rantavallin edustalla. Sisu petti kuullessani karikukon olevan bongattavissa, ja pienten logistiikkavaikeuksien jälkeen vein Iinan musiikkiopistolle huilutunnille, nappasin Veikan trumpettitunnilta matkaani ja ajelimme pelipaikalle. Saavuttuamme Allun ja Antin luo näimme heti suopöllön, ja suosirri ja karikukkokin löytyivät nopeasti. Lapinsirri hoitui niin ikään, jonka jälkeen palasin keskustaan, hain Iinan, vein muksut kotiin ja hetkeä myöhemmin tapasin taas pojat Kallaanvaarassa.

Hyppäsin nyt Allun kyytiin ja ajelimme ensin Isokylälle. Jousilammen kohdalla Kemijärven rantalietteillä oli mukavasti kahlaajia, lähinnä valko- ja mustavikloja sekä liroja. Ja olipa niiden joukossa 28 suokukkoakin. Yllättäen lähipelloilta nousi ilmaan komea 130 kapustarinnan parvi, joka pyöri pitkään yllämme ennen kuin laskeutui taas pelloille.

Seuraava etappimme oli Kalkonniemi, jonka pohjapadon edustalla pyöri ja istuskeli yhteensä viitisenkymmentä kala- ja lapintiiraa. Täälläkin oli komeat lietteet ja kohta Antti nyppäsi ohitsemme kohti etelää lentävän karikukon. Yrittäessäni löytää karikukkoa näin kuitenkin ensin vain meriharakoita(!) – ennen kuin karikukkokin löytyi laskeutuneena neljän meriharakan seuraan.
  

Myöhemmin löysimme toiselta puolelta salmea neljä meriharakkaa lisää ja laskimme paikalta myös 19 suokukkoa.

Isokylä ei isompia yllätyksiä tarjonnut, mutta Pitkänsillan haapanoiden ja tavien seasta löysin nyt lapasorsapariskunnan. Keli muuttui illan mittaan ikävän tuuliseksi ja edellisillan hyvät lintupaikat vaikuttivat hiljaisilta. Hannantien lietteeltä kirjasin vielä pari tylliä, ennen kuin Allu lähti viemään minua autolleni Kallaanvaaraan. Omalta osaltani retken viimeiseksi havainnoksi jäi Pitkänsillan itäpäässä editsemme lentänyt kanahaukka.