lauantai 13. huhtikuuta 2013

7.4.2013 - ruokkilintuja ja muuta mukavaa

Sunnuntaiaamuna olimme aamiaisella jo puoli kuudelta ja jo 07:30 löysimme itsemme taas Styrningsuddenin kärjestä. Aamun sää vaikutti aika kurjalta, sillä yöllä alkanut lumisade jatkui edelleen, mutta tuuli oli kääntynyt hetkellisesti etelän suuntaiseksi, mikä vaikutti lupaavalta meriliikennettä ajatellen. Yksi joukkue (”Sir Henrik” - tietenkin) oli kuitenkin ehtinyt paikalle jo ennen meitä ja he kertoivat nähneensä jo muuttavan etelänkiislan. Emme kuitenkaan vaipuneet synkkyyteen vaan aloimme innolla selata ulappaa, jossa muuttikin haahkojen ja allien ohella runsaasti ruokkilintuja.


Kovin kauaa ei meidän tarvinnut odottaa, kun kului huuto, että ruokkiparvessa menee kiisla. Itselleni tuli lajista ensimmäinen spontaanihavainto (sponde n:o 278) ja Mikko ja Antti saivat eliksen, joten tunnelma oli heti katossa. Melkein heti kättelyseremonioiden jälkeen hoksasin toisen kiislan ja aamun aikana oma ruokkilintusaaliimme nousi peräti 440 riskilään, 160 ruokkiin ja viiteen etelänkiislaan!

Staijalimme Styrssillä kello yhteentoista asti ja näimme mm. 8 ristisorsaa, 16 mustalintua, 3 pilkkasiipeä ja 3 harmaahaikaraa sekä kahlaajista 6 meriharakkaa ja töyhtöhyypän ja varpuslinnuista 10 muuttavaa kiurua.

Tämän jälkeen lähdimme koluamaan itsellemme aivan uusia kohteita, joskin aloitimme parilla bongausyrityksellä. Edellispäivänä rallissa havaittujen viiksitimalien etsintä Finströmin Bjärströmsträskiltä tuotti meille pajusirkun vuodariksi ja pikkujoutsenjahti Jomalassa palkitsi vain lukuisilla laulujoutsenilla sekä meri- ja kanadanhanhilla.

Sitten ajoimme Lemlandin puolelle, jonka pelloilla näkyi jo useita töyhtöhyyppä ja ensimmäinen isokokoinen kiuruparvikin. Hellestorpista löytyi kulorastas ja huuteleva fasaani, jolle muutama lajikumppani vastaili eri puolilta kylän peltoja. Pääkohteemme oli kuitenkin komean lehtomaisen niemen kärjessä oleva Herröskatanin lintutorni, jonka edustalla näkyi paitsi laivamme, myös mm. 800 haahkaa, jokunen meriharakka ja töyhtöhyyppä sekä kanadanhanhi ja ruokki.



Lemlandista jatkoimme Lumparlandiin, jonne päästyämme ajoimme ensin Långnäsin satamaan. Siellä olevassa sulassa oli mukavan kokoinen tukkasotkaparvi jota rupesin laskemaan. Sain ynnättyä 770 tukkasotkaa ja löysimme parvesta myös punasotkapariskunnan ennen kuin merikotka ilmaantui lahden päälle ja säikäytti vesilinnut taivaalle. Satamalaiturin alla smyygaili puolestaan yksinäinen nokikana. Meidät ohitti myös komea sinisuohaukkakoiras ja taivaalta löytyi kevään ensimmäinen selkälokki. Långnäsin ohella hyväksi lintupaikaksi osoittautui Klemetsbyn kylä, jonka pelloilta löytyi useita töyhtöhyyppiä, kiuruja ja kottaraisia sekä yksittäiset varpushaukka, uuttukyyhky ja mustavaris.


Koko pitkän päivän kestäneen retkeilyn lopuksi pyörähdimme vielä Maarianhaminan Svibyvikenissä, jossa 550 tukkasotkan seassa näkyi mm. kaksi punasotkakoirasta, 5 kanadanhanhea ja 5 nokikanaa, ja lopetimme retkemme Jomalan ja Hammarlandin pelloille, joissa näkyi taas runsaasti joutsenia, hanhia ja kurkia, mutta ei mitään sen kummempaa. Eiliseen tapaan myös tällä päiväretkellä näkyi myös lukuisia metsä- ja valkohäntäkauriita.

Illalla kävimme juhlistamassa hienoja haviksiamme paikallisessa pitseriassa josta jatkoimme sitten majapaikkaamme saunomaan ja purkamaan koneelle päivän havaintoja. Nukkumaan maltoimme mennä vasta lähempänä puoltayötä, vaikka aamulla olikin luvassa taas aikainen herätys.