maanantai 1. huhtikuuta 2013

1.4.2013 - noitamainen pääsiäistipu ja muita tarinoita

Kirpakka korkeapaineinen talvisää piteli Suomea otteessaan myös pääsiäisen yli, jonka johdosta pidennetty viikonloppu ei tuonut kummempia lintuhavaintoja, vaikka ulkoilusäät olivatkin loistavat. Lauantainen pihalintupyynti toi sentään tulokseksi varsin noitamaisen näköisen pääsiäistipun, kun verkkoon lennähti nokkavikainen sinitiainen.



Sunnuntaina ajelimme Ranuan puolelle mummolaan, mutta automatkakaan ei tarjonnut mitään tiellä soidinnellutta pyytä kummempaa. Vuoden ensimmäisellä iltalenkillä hoksasin sentään Kultisalmen sillan alla pienen sulan reunalla tuoreet saukon jäljet.

Maanantaiaamuksi olin luvannut radiohaastattelun valtakunnalliseen Luonto herää kevääseen -lähetykseen. Ajelin aamutuimaan Kaitavirran sulalle, jossa ei kuitenkaan näkynyt mitään puoltakymmentä koskikaraa ja talvehtineita joutsenia kummempaa. Harmittavasti myös kännykän tolpat heittelivät niin paljon, että palasin lähetystä varten Sääskilahteen parempien yhteyksien ääreen. Palatessa näkyi tiellä jälleen pyy, josta ehdin räpsäistä sivuikkunan läpi jonkun kuvankin. 


Päivä kului Sääskilahdessa paljolti pihallakin, mutta lintumaailmaa edustivat lähinnä ruokinnalla piipahdelleet talitiaiset ja viherpeipot. Kotimatkalla pyörähdin (muun porukan sopivasti nukkuessa) varmuuden vuoksi Juujärven ja Luusuan sulilla, joista Juujärven pohjoispäästä oheisesta maisemasta löytyi ilokseni jo yksi varma keväänmerkki - jään reunalla istuva harmaalokki.