torstai 17. huhtikuuta 2014

13.4.2014 - kurjuutta tarjolla

Sunnuntaina päätin lähteä koluamaan Kemijärven retkikohteitani mahdollisten muuttolintujen toivossa. Viikolla piharuokinnallamme oli piipahtanut pari peippokoirasta, joten odotuksissa oli, että jotain pitäisi jo löytyä. Ensimmäinen kohteeni Kalkonniemi oli kuitenkin vielä lähes jäässä ja Imposenniemen pellotkin olivat tyhjiä linnuista. Ainoat Isokylältä kirjaamani havainnot olivat Ollilanniementien varressa näkynyt peippokoiras, Karsimustien pelloilla oleilleet kolme joutsenta ja Kotajoen sulaan ilmaantunut telkkäpari.


Muuta en sitten enää löytänytkään, vaikka kävin vielä kävelemässä pitkän lenkin entisen sellutehtaan alueella uuden kulkulupani turvin.

Iltakahdeksan aikaan Hamarin Allu soitti, ja kertoi että Rovaniemeltä Jätkänkynttilän sulalta oli löytynyt naurulokkien seurasta paikallinen 2kv pikkukajava, ja että linnusta pitäisi olla jo kuvia Tiirassakin. Pari minuuttia myöhemmin olin jo ajamassa kohti Rovaniemeä hyvä LLY -pinna mielessäni.  Päästyäni perille tapasin sulan reunalla Siltasen Jukan, joka kertoi että lokkiparvi oli kadonnut taivaalle jonkin aikaa ennen hänen saapumistaan. Etsiskelimme Jukan ja Ruonakosken Antin kanssa lintua pimeän tuloon asti, mutta sulalla näkyi vain parvi telkkiä, jokunen sinisorsa, yksi naurulokki ja heti saavuttuani  paikalle kuulin kalalokin ääntä. Eniten harmitti se, että Tiiran mukaan kajava oli löytynyt jo 17:40, mutta vaikka lintu oli kuvien mukaan pyörinyt vain muutaman metrin päässä havainnoitsijoista, ei sitä oltu tunnistettu, ja siksi häly lähti vasta monta tuntia myöhemmin.