tiistai 8. huhtikuuta 2014

29.3.2014 - Ahvenanmaarallissa

Lyhyen yön ja pikaisen aamiaisen jälkeen starttasimme kohti länttä ja aloituskohdettamme Styrsingsuddenia. Ralli tosin käynnistyi jo ollessamme tien päällä ja aloimme pysähdellä sopivilla paikoilla kuittaamassa aamun ensimmäisiä laulajia. Punarinta, laulurastas, rautiainen, peukaloinen, hippiäinen, kurki ja moni tavallisempi laji hoituivat nopeasti ja pelloilla näkyi lukuisia metsäkauriita. Styrssille päästyämme aloimme saada vesilintujakin. Merellä oli käynnissä oikein mukava muutto, sillä ruokkeja, riskilöitä, alleja ja haahkoja viuhtoi yhtenään ohitsemme. Harmittavasti lajivalikoima oli kuitenkin melko yksipuolinen – yllärilajit puuttuivat. Tyllipari ja jokunen mustalintu ja merikotka sentään löytyivät vielä rikastuttamaan lajilistaamme, ennen kuin päätimme jatkaa matkaa.

Paikalla staijailevat porilaiset olivat antaneet meille vinkin kaukaisella luodolla aamulla lennähtäneestä isosta merisirriparvesta, ja juuri kun olimme tekemässä lähtöä Mikko huomasi sirrien taas lentävän saaren yllä. Me muut emme ehtineet siihen tilanteeseen, mutta oltuaan taas jonkin aikaa kateissa luodon takana parikymmentä sirriä ilmaantui näkösälle sen kärkeen. 

Matka jatkui, ja muutama pysähdys Styrssille menevällä pikkutiellä tuottivat hömötiaisen, puukiipijän ja jo menomatkalla kuulemamme kuusitiaisen.

Skeppsvikistä saimme ristisorsan, västäräkin ja tavin ja tien päältä närhen ennen kuin siirryimme Torpiin etsimään pelto- ja kulttuurilintuja. Varpusta ja pikkuvarpusta haeskellessamme ylitsemme lensikin iloinen yllätys – nokkavarpunen. Västerfjärdeniltä löytyi taas ristisorsia sekä päivän ensimmäiset silkkiuikut, ja Storbystä kuittautuivat pulu ja uuttukyyhky. Lintutiedotus oli viestinyt pitkin aamua muiden löytämistä pikkuharvinaisuuksista, joista heti Hammarlandin puolella Marsundissa uiskennellut harvinaisen aikainen mustakurkku-uikku osui meidänkin reitillemme. Samasta paikasta saimme pinnalistalle myös harmaahaikaran, hiirihaukan ja korpin.

Seuraavaksi lähdimme kiertelemään peltoja, ja Lillbolstadissa lajilistamme koheni kanadanhanhella, varpushaukalla, kapustarinnalla ja hempolla. Ensimmäinen itselleni uusi kohde tällä rallireitillä oli Bodafjärdenin alue, jonka tulvaniityltä löysimme ensimmäiset niittykirviset, kauempaa kuului palokärjen huuto ja järvellä uiskenteli kuuden lapasotkan parvi, punasotkakoiras ja muutama uivelo. Jossakin matkan varrella näimme myös suruvaipan ja nokkosperhosenkin.

Seuraavaksi suuntasimme Jomalan puolelle Hammaruddaan katsomaan tapahtuisiko merellä mitään. Rantakallioilta näimme jälleen tyllejä, mutta myös meriharakan. Paluumatkalla tien varressa olevan maatilan pihaan kuulimme huutavan harmaapäätikan.

Ramsholmen ja Torpfjärden eivät tuottaneet mitään uutta, mutta Maarianhaminan kalasatama palkitsi meidät kaipaamallamme nokikanalla, ja olipa sielläkin pari meriharakkaa ja kanadanhanhea. Pikakoukkaus etelän suuntaan tuotti taas yllärin, kun auton edestä lennähti lähipuihin vajaan kymmenen tilhen parvi.

Seuraava peltokohteemme oli Jomalan Gällaräng, jossa sielläkin pellot olivat kuivia ja linnut suhteellisen vähissä. Puolensadan taigametsähanhen ja parinkymmenen kurjen lisäksi laskimme paikalta ainakin 60 kottaraista ja kahdeksan kapustarintaa.

Nyt edellisvuotinen rallireittimme olikin jo käyty läpi, ja koskapa aikaa oli vielä mukavasti jäljellä, päätimme lähteä Saltvikin puolelle Hagan pelloille. Päätös tuntui heti oikealta, kun kännykkään ilmestyi lähes saman tien viesti pelloilta juuri löytyneestä lyhytnokkahanhesta.


Hagasta löytyikin jonkinmoinen tulvalammikko, jonka ympärillä oli läjäpäin sepelkyyhkyjä ja töyhtöhyyppiä sekä metsä- ja merihanhia - joiden seasta löysimme kolme lyhytnokkaa ja 12 tundrahanhea. Vaikka lintuja oli paljon, olivat uudet rallilajit kuitenkin edelleen tiukassa, ja hiiri- ja varpushaukkoja lukuun ottamatta kaikki merikotkaa pienemmät petolinnutkin loistivat edelleen poissaolollaan.

Ralliajan lähetessä loppuaan suuntasimme vielä tutkailemaan läheisen Saltviksfjärdenin ympäristöä. Erään talon piharuokinnalta löytyi neljä fasaania ja järvellä oli taas mukavasti vesilintuja – mutta vain jo ennastaan tuttuja lajeja kuten sinisorsia, taveja, silkkiuikkuja, tukka-, lapa- ja punasotkia sekä nokikanoja. Kisan loppuminuutit ajelimme Hagan peltoteitä, ja viimeiseksi lajiksemme löysin keskellä peltoja nököttävän isolepinkäisen.

Lähdettyämme klo 17:30 ajamaan kohti purkupaikkaa tuli tieto, että Lemlandin Nåtöstä rallin aikana löytyneet kaksi tiltalttia olivat edelleen paikalla biologisen tutkimusaseman pihapiirissä. Päättelimme että bongaaminen on ihan hyvä syy myöhästyä Bongariliiton järjestämän linturallin ruokailusta, joten ajelimme vielä Nåtöseen ja vaikka päivä olikin jo hämärtymässä Antti löysi kohta toisen linnuista – ja Janne pääsi tuulettamaan jo päivän kuudetta kuukausipinnaa.  

Purkupaikalla Solhemissa oli ensin ruokailu ja sen jälkeen alettiin käydä läpi rallituloksia. Paikalla oli peräti 14 joukkuetta, ja harmiksemme oma tuloksemme jäi kovatasoisessa rallissa yllättävänkin huonoksi. Loppusaldoksemme kertyi 81 lajia, kun kärkisijat vietiin huikeilla yli sadan lajin suorituksilla.

Isommin meillä ei ollut aikaa jäädä tapahtunutta suremaan, sillä retkipäivä oli kuitenkin ollut hyvä niin sään kuin havaintojenkin puolesta, ja olihan meillä vielä jäljellä kolme aamua täällä Ahvenanmaalla. Niinpä aika pian purun jälkeen vetäydyimme huoneeseemme ja aloimme kerätä voimia seuraavan päivän retkeilyä varten.