tiistai 8. huhtikuuta 2014

30.3.2014 - maaliskuun kesäaikaa...

Kellot siirtyivät kesäaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä, mikä aiheutti tuvassamme jos jonkinmoista sekoilua, mutta löysimme kuitenkin itsemme aamiaiselta ihan oikeaan aikaan, eli kello 06. Hetken mielijohteesta koukkasimme ensin mutkan Björnhuvudissa, jossa oli ollut edellisaamuna huuhkaja äänessä. Buboa emme kuulleet, mutta rallissa havaitsematta jäänyt teeri soi komeasti tyynessä aamussa. Seuraavaksi kokeilimme Bölestä rallissa löytynyttä liejukanaa, joka löytyi nyt helposti – vaikka ei rallissa suostunutkaan meille näyttäytymään.

Autolta Styrssille kävellessämme kuulimme pikkukäpylinnun ja kärkeen olikin ehtinyt jo muutama porukka ennen meitä. Muutto oli taas oikein mallikasta. Rupesin saman tien kirjaamaan ohi muuttaneita ruokkilintuja, joita saimmekin kasaan aamustaijin aikana leppoisat 390 ruokkia, 140 riskilää ja 10 etelänkiislaa. Muita hyviä aamulajeja olivat kuikka, kaakkuri, 120 metsähanhea, 22 mustalintua, viisi pilkkasiipeä ja pari ristisorsaa. Yhdessä isossa naakka- ja varisparvessa muutti kolme mustavarista, ja muutamaan kertaan ylitsemme lensi luotokirvinenkin. Myös edellispäivänä kovasti kaipaamiamme haapanoita näkyi nyt pariskunnan verran.


Pikkuhiljaa muut porukat alkoivat vetäytyä pois niemestä ja huomasimme jääneemme yksin. Muutto oli kuitenkin heikentynyt niin, että lähdimme kohti Degersandia, josta oli löytynyt paikallinen härkälintu. Lintu löytyikin nopeasti ja kohta reissupinnalistamme kasvoi taas yhdellä lajilla, kun tien varressa alkoi näkyä edellispäivänä huomattavasti harmaita hiuksia aiheuttaneita kulorastaita.

Rallin purussa olimme saaneet varmistuksen epäilyllemme siitä, että Ramsholmenissa asustaa pähkinänakkeli, ja tovin kestäneen etsinnän jälkeen löysimme sen kiipeilemästä komeilla tammenrungoilla. Herkistyinpä hetkeksi jopa kuvaamaan sinivuokkojakin...


Pyörähdimme välillä kaupassa, josta palatessamme parkkipaikan yllä rundaili kolme merikotkaa. Sitten päätimme käydä katsastamassa Maarianhaminasta etelään kulkevan tien päässä olevan Järsön saaren, jonka eteläkärjen edustan luodoilla patsasteli seitsemän meriharakkaa.

Pyörähdimme välillä pikaisesti viemässä eväitä majapaikkaamme, jonka pihassa tallusteli nyt kaksi kanadanhanhea. Sitten suuntasimme taas kohti Hagaa tutustuaksemme paremmin tuon alueen lintupaikkoihin. Hanhia oli edelleen mukavasti, ja laskimme pelloilta 240 metsä-, 200 meri-, 12 tundra-, 10 kanadan- ja 2 lyhytnokkahanhea. Sepelkyyhkyjä oli 450, töyhtöhyyppiä 160, kottaraisia 60, kapustarintoja 11, uuttukyyhkyjä 2 ja hemppojakin peräti 80. Lisäksi lähipelloilta löytyi 170 laulujoutsenta.

Läheisellä Saltviksfjärdenillä kelluskelivat edellispäivältä tutut lapa- ja punasotkat ja kuulimme myös fasaanin. Muutaman rallijoukkueen alueella havaitsemat viiksitimalit pysyivät kuitenkin edelleen meiltä piilossa.

Päivän lopuksi kävimme vielä muutamilla lupaavan näköisillä paikoilla Saltvikin ja Finströmin puolella, ja löysimmekin Storträskin rannalta soidintavan pikkutikkakoiraan.

Illan hämärtyessä ajelimme Maarianhaminaan edellisvuonna hyväksi toteamaamme Diablo -nimiseen pitsapaikkaan, ja illan kruunasi saunominen muista asukkaista päivän aikana tyhjentyneessä Solhemissa.