tiistai 8. huhtikuuta 2014

31.3.2014 - Åland rocks

Maanantaiaamuna suuntasimme jälleen Styrssille. Jo menomatkalla tuli viesti että Marsundin mustakurkku-uikku on edelleen paikalla. Niinpä emme yllättyneet, kun staijipaikalle saavuttuamme siellä olivat jo mustakurkku-uikun kuukausipinnaksi bonganneet Koskisen Mika, Nummelinin Putte, Lehtilän Tarmo ja Wallinmaan Leo.


Tunnelma staijipaikalla oli leppoisa, ja parani vielä entisestään kun löysin kohta horisontista tumman muodon merikihun. Muutolla meni edelleen ruokkilintuja – nyt 188 riskilää, 132 ruokkia ja yksi kiisla. Muuta muuttoa edustivat kaksi ristisorsaa, 26 mustalintua, seitsemän pilkkasiipeä, kymmenen meriharakkaa ja jopa härkälintukin. Retkipinnoiksi hoituivat ylitsemme muuttanut urpiainen, mereltä löytynyt pulmunen ja (ollessani tyrnipuskan suojissa antamassa lintutilannekatsausta Lapin radioon) poikien blokkaama kanahaukka.

Kuukausipinnamiehet lähtivät melko pian jatkamaan lajien metsästystä, ja mekin jakoimme muuton hiivuttua eteenpäin. Pysähdyimme pikaisesti Bölessä katsomassa liejukanaa ja näimme paikalla myös lapasotkakoiraan. 


Lilbostadin pelloilla näimme nelisenkymmentä kurkea ja kapustarinnan ja kuulimme taas fasaanin, mutta muuten oli hiljaista.

Seuraavaksi päätimme pyörähtää Bodafjärdenillä komppaamassa tehokkaammin alueen tulvaniittyä. Kummempaa komppausta ei kuitenkaan tarvittu, sillä ajaessamme niityn reunaan hoksasin jo auton ikkunasta niityllä seisovan metsäviklon. Noustessamme autosta kuulimme taivaanvuohen ja kohta niitä löytyi pari lisää. Lisäksi niityltä löytyi 9 västäräkkiä, kolme tylliä ja kuulimme taas palokärjenkin. Lähirantaan näkyi puolestaan mm. 31 kyhmyjoutsenta, 8 puna- ja viisi lapasotkaa ja neljä silkkiuikkua.

Pyörähdys Finströmin puolella kuntarajaa tuotti kaksi taivaanvuohta lisää sekä pari tikliä ja ylitsemme lentäneen palokärjen.

Seuraavaksi siirryimme koluamaan Jomalan lintupaikkoja, ja aloitimme Gällarängin pelloilta, joilta löytyi 110 metsähanhea, 150 töyhtöhyyppää ja 9 kapustarintaa. Läheiseltä Ytterbyvikeniltä kirjasin retkihavikseemme harmaahaikaran ja pari taivaanvuohta lisää. Päivän aikana keli vaihteli ja välillä tuli rakeitakin...


Kävimme välillä kaupassa ja kämpillä, jonka jälkeen päätimme lähteä Hammaruddaan katsomaan menisikö merellä iltamuuttoa. Matkan varrelta Gottbystä löysimme hanhiparven, jossa oli 47 metsä-, kaksi meri-, kaksi tundra- ja kaksi lyhytnokkahanhea.
  
Hammaruddassa keli oli jälleen mitä leppoisin, mutta meno merellä oli aika hiljaista. Yksinäinen kaakkuri siellä sentään paineli, ja yllättävä 20 haapanan parvikin. Lisäksi laskeskelimme niemen edustalta mm. 56 kyhmyjoutsenta, 6 ristisorsaa, 7 meriharakkaa ja kuulimme harmaapäätikan.Palatessamme kohti Maarianhaminaa hoksasimme rallissa pettymykseksi osoittautuneen Torpfjärdenin kuhisevan nyt elämää. Järven rantapuissa istuskeli viisi merikotkaa ja sen perukassa kellui mm. 210 sinisorsaa, 70 tavia, 12 punasotkaa ja 6 ristisorsaa. Rantaruovikoiden reunoilta ja lennosta laskimme peräti 16 harmaahaikaraa.

Päätimme retkipäivän erinomaisiin ja varsin persoonallisiin hampurilaisiin paikallisessa Rock -henkisessä Dino's Bar & Grill -ravintolassa. Sieltä poistuessamme meidät ylitti jälleen meriharakka, ja saavuttuamme Auringon laskiessa majapaikallemme löysimme lähirannasta vielä viisi porkkananokkaa lisää.


Tämäkin ilta päätettiin saunomalla ja tallentamalla päivän havikset Tiiraan, jotta kaikki olisi taas valmista seuraavaa retkipäivää varten.