lauantai 19. lokakuuta 2013

13.10.2013 - myrskylintuja

Sunnuntaiaamuna heräsimme mökissämme tuulen kohinaan. Uutiset lähitienoilta kertoivat pohjoistuulen lennätelleen kattoja Oulussa ja kaataneen lintutornin Kellossa, joten saariretkeily ei tässä kelissä enää kauheasti motivoinut. Siistittyämme paikat Harry ja Antti lähtivät kohti Oulua ja itse käväisin Jannen ja Mikon kanssa pikaisesti etsimässä nokivarista. Vaakku ei kuitenkaan ollut palannut Ulkokarvon risteykseen, joten teimme uukkarit ja singahdimme lauttarantaan ja suuntasimme kohti mannerta. Santosessa näkyi tien varressa pohjantikka ja keinuvan lautan kannelta oli mukava katsella sen perässä leijailevia lokkeja, mutta muun havainnoinnin sai kyllä tässä kelissä unohtaa.


Seuraavaksi suuntasimme Virkkulan opastuskeskukselle, jossa tutustuimme pikaisesti komeaan näyttelyyn ja kahvittelimme vielä Jassin ja Janin kanssa. Kahvipöydästä näimme kahden lähipelloilla ruokailleen metsähanhen lentävän lahdelle ja laskin ikkunan takana olevalta ruokinnalta 15 pikkuvarpusta. Muiden lähdettyä kuka minnekin jatkoin Jannen kanssa lintutornille, josta ynnäsimme 585 sinisorsaa, 530 tavia, 10 lapasorsaa, kuusi nokikanaa ja harmaasorsan.


Käväisimme vielä Limingassa syömässä ja kaupassa ja näimme samalla neljä pulua ja kaksi turkinkyyhkyä, ennen kuin jatkoimme kohti Siikajokea ja seuraavaa etappiamme Tauvon lintuasemaa. Lumijoen keskustassa tosin näimme vielä lehtokurpan.

Saavuttuamme asemalle Tynjälän Matti odotti meitä jo tilhen ja kahden taviokuurnan kanssa. Päivä oli ollut hiljainen täälläkin, mutta nyt pahin myrsky oli jo hellittänyt, ja verkoista oli alkanut tulla lintuja. Taviokuurnat olivat aseman syksyn ensimmäiset, ja sain heti kunnian rengastaa ne.     



Käytyämme Matin kanssa verkkokierroksella (josta tuli taas jokunen tilhi ja taviokuurna) lähdimme parin tunnin kiepaukselle Ulkonokalle. Kova tuuli ei ollut sentään pyyhkinyt kaikkia lintuja pois. Vesilintuja edustivat 150 joutsenta, satakunta sinisorsaa, kymmenen jouhisorsaa, haapanaa ja telkkää, jokunen silkkiuikku, lapasotka, uivelo ja isokoskelo sekä alli. Kahlaajia näimme kolme suosirriä, kolme jänkäkurppaa ja kaksi taivaanvuohta ja muuta lajistoa edustivat mm. merikotka, 30 naurulokkia, 50 räkättiä, niittykirvinen ja kiuru.

Illan pimettyä majoituimme asemalle ja naputtelimme edellispäiviemme havikset Tiiraan. Pyynti tyyntyneessä illassa tuotti tulokseksi kolme helmipöllöä.