torstai 24. lokakuuta 2013

22.-24.10.2013 - joukhaisia laskemassa

Tiistaina pääsin taas alkuillasta Pitkällesillalle. Tosin aika hätäisesti, kun välillä piti hakea tytär musiikkiopistolta ja viedä nuorimmainen ja emäntä samaan paikkaan - ja ehtiä vielä itsekin vanhempainiltaan. Lisäksi keli oli melko sumuinen ja hämäräkin alkoi jo laskeutua - mutta toisaalta nyt iso osa joutsenista oli pakkaantunut pienelle alueelle Pitkänsillan entisen pumppaamon yläpuolelle, mikä helpotti laskemista ja teki tilanteesta muutenkin huikean! Lisäksi samassa sulassa uiskenteli myös seitsemän lapasotkaa, kolme mustalintua ja pilkkasiipi.


Kaiken kaikkiaan Pitkänsillan ympäristössä oli edelleen 1600 joutsenta, joista aika tarkkaan 1000 sillan pohjoispuolella. Heti illan eteläpuolella taas näkyi pienessä railossa peräti 170 sinisorsaa, neljä haapanaa ja kaksi tavia. Kauempana jäällä istuskeli merikotka.

Keskiviikkona suuntasin heti koulusta vapauduttuani Alakallaanvaaraan, jonne iso osa joutsenista oli nyt siirtynyt. Nyt havainnointia haittasi sankka lumisade, mutta siitä huolimatta eteläpuolen railoista oli laskettavissa 520 joutsenta. Merikotka oli taas paikalla ja vesiäisiä edustivat 75 sinisorsaa, viisi telkkää, neljä tukkasotkaa ja mustalintu. Pitkänsillan sulassa oli edelleen melkoinen kuhina, ja laskin entiseltä pumppaamolta 560 joutsenta, 39 sinisorsaa, 20 telkkää, vähintään kuusi lapasotkaa, kolme uiveloa, kaksi mustalintua ja yksittäiset tukkasotkan, pilkkasiiven ja isokoskelon. 


Sillan eteläpuolella näkyi vielä 150 sellaista joutsenta, jotka tuskin tässä kelissä olivat näkyneet Alakallaanvaarasta – eli kaikkiaan joutsenia oli edelleen paikalla pitkälti toista tonnia. Kolmesta havainnointipisteestä näin myös jäällä lenteleviä tai tepastelevia pulmusia – yhteensä reilut 20 kappaletta.

Torstaina painelin taas suoraan koulusta Alakallaanvaaraan. Maisema oli varsin luminen ja talvinen, mutta järvellä oli edelleen railoja, joissa näkyi 235 joutsenta. Sää oli tyyni ja näkyvyys erinomainen, joten myös railoissa olevat vesiäiset määrittyivät oikein mainiosti. Paikalla oli jälleen 75 sinisorsaa sekä 20 telkkää, viisi haapanaa, kolme tukkasotkaa, kaksi tavia ja mustalintu. Kaukana jäällä lensi myös puolenkymmentä pulmusta.

Pitkäsillan eteläpuolella olevassa railossa nukkui nyt vain kuusi lapasotkaa, mutta pohjoispuolen sula oli edelleen hyvin kansoitettu. Kaiken kaikkiaan laskin Pitkältäsillalta 750 joutsenta, joista 440 oli pienehköllä alueella sillan pohjoispuolella ja loput 310 eteläpuolella. Iso osa eteläpuolen linnuista oli samoja, jotka näkyivät myös Alakallaanvaaraan, ja nyt joutsenet olivat muutenkin jo varsin levottomia ja ne lentelivät pikkuparvissa sinne tänne ja osa näytti lähtevän myös muutolle. Pumppaamon sulasta löytyi joukhaisten seasta myös tutuksi tullut pilkkasiipinaaras, 130 sinisorsaa, 15 telkkää, neljä lapasotkaa, ainakin kaksi tukkasotkaa, kaksi mustalintua ja kaksi tavia sekä uivelo. Sulan reunalla liikuskeli 21 pulmusen parvi.