maanantai 21. lokakuuta 2013

16.-17.10.2013 - pakkasta, sumua ja auringonpaistetta

Kemijärvelle saavuttuani alkoivat pakkaset. Keskiviikkona pyydystelin taas pihalintuja, joita kertyi päivän aikana 22 rengastusta (14 talitiaista, 7 varpusta ja sinitiainen) ja 17 omaa kontrollia (8 tali-, 3 sini- ja 2 hömötiaista, 3 varpusta ja käpytikka). Lisäksi pihapiirissä pyöri vihervarpusnaaras ja pihaan kantautui puukiipijän ja taviokuurnan ääntä. Sekä tiistai-iltana että keskiviikkoaamuna olin kuullut pihasta kahahtavan lentoon jonkun isomman linnun, ja torstaiaamuna arveluni osoittautui oikeaksi – pihassa näkyi kahteenkin otteeseen lehtokurppa.

Torstaina olin ajatellut lähteä heti aamusta tsekkailemaan kaupungin rantoja, mutta aamu valkeni sumuisena. Laitoin taas verkot pihalle, mutta kohta nekin notkuivat paksussa kuurassa. Jossakin vaiheessa aamua päätin kuitenkin lähteä liikkeelle ja ajoin kaupungille. Pitkänsillan levikkeellä ajattelin jo tehdä u-käännöksen ja palata kotiin, mutta ajoin kuitenkin sillan toiseen päähän ja se kannatti – hernerokkasumu loppui kuin veitsellä leikaten ja sillan puolivälin jälkeen keli oli mitä hienoin!Huikeassa valaistuksessa näkyi myös lintuja. Sillan eteläpuolen sumussa ui 50 uivelon parvi ja pohjoispuolelta löytyi alli. Sillan ympärillä näkyi roppakaupalla joutsenia, jotka laskin päivän aikana useampaan kertaan odotellen välillä sumun hälvenemistä. Lopulta päädyin 1300 joukahaiseen, joiden seassa näkyi ainakin 70 telkkää.

Käväisin myös Jätevesijärvellä, joka oli jo melkein jäässä. Samana päivänä sammutetun ilmastuslaitteen ympärillä oli vielä sulaa, jossa uiskenteli 120 sinisorsaa ja 10 tavia. Sellutehtaan parkkialueelta löysin yllätyksekseni vielä kaksi kulorastasta.