maanantai 21. lokakuuta 2013

18.-19.10.2013 - Kemijärven vesiäisiä

Perjantaina laitoin taas herättyäni verkot pihalle, mutta lintuja liikkui tosi niukasti. Niinpä suuntasin pian kierrokselle kaupungin rannoille. Alakallaanvaaran edustalla oli 15 telkkää, 11 mustalintua, 35 isokoskeloa ja 30 uiveloa. Pitkänsillan ensimmäiseltä levikkeeltä löysin heti ilahduttavan 10 lapasotkan parven ja eri puolilla sillan ympärillä näkyi nyt ainakin 1350 joutsenta. Muita laskemiani vesilintuja edustivat 50 sinisorsaa, 10 haapanaa, 40 telkkää ja 8 mustalintua. Loppupäivän vietimme Rovaniemellä (jossa katsoimme mm. elokuvan autokisaan osallistuvasta etanasta), joskin tein menomatkalla ”vertailun vuoksi” pikapysäyksen Ounasjokisuistossa, jossa näkyi 260 joutsenta sekä jokunen sinisorsa, tukkasotka, telkkä ja uivelo.

Lauantaiaamuna kävin taas Kemijärven lähirannoilla. Alakallaanvaarassa oli nyt 12 telkkää, 9 mustalintua ja 12 uiveloa, mutta sykähdyttävin näky oli järvellä joutsenten yllä kaarrellut vanha valkopyrstöinen merikotka. Päästyäni Pitkänsillan pengertielle huomasin saman merikotkan lentävän nyt kohti Jätevesijärveä, ja kohta sinitaivaalle ilmaantuikin sitä säikähtänyt 120 sinisorsan parvi.Laskeskelin Pitkänsillan levikkeeltä taas pitkään edelleen varsin kaukana uiskennelleita joutsenia ja päädyin hyisessä kelissä samaan 1350 lintuun kuin edellispäivänäkin. Severinkankaan Juha pysähtyi toviksi paikalle, jolloin ohitsemme lensi kuuden pulmusen parvi. Myös Kellokummun Mikko ja Kekin Anna pyörähtivät ihmettelemässä joutsenmääriä.


Iltapäivän aluksi kävimme taas katsomassa elokuvan (joka kertoi nyt keskenään kisailevista puhuvista lentokoneista), jonka jälkeen ehdin vielä rengastaa kotipihasta jokusen tali-, sini- ja hömötintin sekä pihassamme jo pitkään viihtyneen vihervarpusenkin.