tiistai 22. lokakuuta 2013

21.10.2013 - joutsenennätys!

Maanantaiaamuna annoin klo 8:40 perinteisen lintutilanneraportin Lapin radioon ja pyörähdin vielä ennen kouluun menoa Pitkälläsillalla. Tuuli oli tyyntynyt ja sillan ympäristö oli jäätynyt yön aikana uhkaavasti. Sulapaikoissa oli kuitenkin hämmästyttävän runsaasti elämää, ja vaikka valo oli aika huono, laskin taas pitkälti toistatuhatta joutsenta sekä ison määrän muitakin vesilintuja.

Koulupäivän jälkeen ajelin takaisin sillalle ja totesin railojen pienentyneen entisestään. Valaistus oli kuitenkin nyt erinomainen ja kaukana railoissa ja niiden reunoilla olevat joutsenet hyvin laskettavissa. Laskin joutsenet useaan kertaan jolloin pohjoisesta näkyi tulevan vielä lisää lintuja alueelle. Hain välillä nuorimmaisen iltapäiväkerhosta, kävimme sillalla, vein nuorimmaisen kotiin, ja palasin vielä illan jo hämärtyessä sillalle tekemään viimeiset laskennat.



Sählyvuoron vaihtaminen joutsenlaskentaan oli kuitenkin ilmeisen kannattava uhraus, sillä nyt sillan levikkeelle näkyi peräti 1600 joutsenta (aika tarkkaan 700 lintua pohjois- ja 900 eteläpuolella siltaa), joka oli uusi ennätys! Edellinen huippulukema oli päivälleen seitsemän vuotta aikaisemmin samalta paikalta laskemani 1500 joutsenta. Hyvää lintupäivää huipensivat myös muut sulapaikkoihin ahtautuneet vesilinnut, joita edustivat ainakin 170 sinisorsaa, 3 haapanaa, tavi, 11 tukka- ja 6 lapasotkaa, 100 telkkää, 8 isokoskeloa, 4 uiveloa ja naaraspukuinen pilkkasiipi. Jossakin välissä näin kaukana joutsenten seassa myös tumman Anser -hanhen, joka kuitenkin katosi joutsenmassojen sekaan ja jäi määrittämättä lajilleen.