keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

17.7.2012 - haukkasuolla

Tiistai-iltana, kun päivän kuumin aika alkoi olla ohi, lähdin kesän ensimmäiselle haukkasuolle. Viestit eri puolilta Lappia olivat kertoneet poikkeuksellisen heikosta muuttohaukkojen pesimätilanteesta, mutta onnekseni tästä ei kuitenkaan tullut hukkareissua. Muutama vuosi takaperin löytämääni pesäpaikkaa lähestyessäni alkoi kohta kuulua emolintujen varoittelua. Räpsin emoista tukun kuvia tarkoituksenani niiden avulla nähdä, olisiko linnuilla lukurenkaita. Koiras oli kuitenkin renkaaton ja naaraallakin näkyi vain alumiinirengas vasemmassa jalassaan.


Pesälle päästyäni siellä odottivat yllätyksekseni varsin terhakkaat kolmoset, joita rengastaessa, mitatessa ja punnitessa kului hyvä tovi ja samalla päädyin kaikenlaisten syöpäläisten (lähinnä tietenkin mäkärien ja sääskien) ruokalistalle. Haukkojen ruokalistalle oli näköjään ollut päätymässä rantasipi, joka siipeään roikottaen pakeni pesältä kohti lähisuota.


Haukkasuolta palatessani löysin ääntelevän isolepinkäisen ja kävin kiikaroimassa läheiselle tyhjältä vaikuttaneelle sääksenpesälle. Ennen puoltayötä kävin minulle annettujen koordinaattien perusteella tarkistamassa kaksi muutakin sääksipaikkaa, mutta kummastakaan ei löytynyt mitään pesintään viittaavaa. Iltayö oli hiljainen, eikä lukemattomien verenimijähyönteisten lisäksi siellä tullut vastaan mitään rupikonnaa kummempaa.