lauantai 14. heinäkuuta 2012

8.-9.7.2012 - Simojärven sieppoja ja harmaalokkeja

Sunnuntai-iltapäivänä lähdimme mökkeilemään Ranuan Simojärvelle. Autoa pakatessani huomasin nokkavarpusen taas ruokinnallamme ja matkan varrelta havikseen (eli käytännössä Tiiraan) kirjautuivat Simojärven rantamilla näyttäytyneet ampuhaukka ja jokunen tilhi. Perillä Aittoniemessä näkyi puolenkymmentä kuikkaa ja muuttava mustalintu. 

Maanantaiaamuna kolusin läpi appivanhempien pihapöntöt, joista osa oli jo ehtinyt tyhjentyä. Rengastin kuitenkin kolme pesällistä kirjosieppoja (4 + 5 + 6 poikasta) ja yhdessä pöntössä oli vielä munat. Samoin pihassa pesivä harmaasieppo oli vielä haudontahommissa. Ainakin sääskiä tuntui olevan vähintäänkin riittävästi hyönteissyöjien naposteltavaksi.


Iltapäivällä lähdin sitten Hamarin Allun ja Lennin kanssa inventoimaan Topin lintutornin edustan lammilla pesivää harmaalokkikoloniaa. Lokkien pesimämenestys vaikutti huonolta, mutta saimme kuitenkin soudettua kiinni kolme poikasta ja Lenni juoksi urhoollisesti suolta kiinni neljännen.



Edellissyksynä ostamalle korentokirjallekin löytyi viimein käyttöä, kun veneeseemme tumppautui mukaan ylimääräinenkin matkustaja.