sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

20.-22.7.2012 - pesänhakua

Perjantai-iltapäivällä kävin koluamassa kaksi mahdollista muuttohaukkasuota. Ensimmäisellä rengastussaldoni  tuntui menevän jopa miinukselle, kun edellisvuotiselta pesämättäältä löytyivät rengastamani poikasen renkaat. Pesässä oli tuolloin neljä pientä poikasta, joista yksi oli siis kuollut jo pesälleen. Lisäksi hyvä pesäsuo oli tällä kertaa tyhjä - vain muutama harmaalokki kaklatti suon päällä. 

Toinen suo, jossa komppasin nelisen kilometriä pitkän lenkin, oli sekin hiljainen - tosin en ollut aiemminkaan siellä muuttohaukkaa kohdannut, mutta syystä tai toisesta suo kuului edelleen tarkistuslistalleni. Ainoa piristysruiske oli yhdessä jorpakossa surahdellut jänkäsirriäinen. Kotimatkalla, joutuessani hidastamaan tiellä patsastelleiden porojen takia, löytyi lähipellolta 14 kurkea. 


Lauantaina ajelimme jälleen Simojärvelle - nyt vaimon suvun eli Sääskilahtien serkustapaamiseen. Tapaamispaikan rannasta näkyivät kymmenisen päivää aikaisemmin rengastamani harmaalokinpoikaset emoineen. Jatkaessamme iltamyöhällä appivanhempien luo yöpymään rengastin Välttämönsalmen tienvarsipellolta kuovinpoikasen.

Sunnuntaina rengastin anoppilan varastorakennuksen vintiltä kolme harmaasieponpoikasta.


Sen jälkeen kävin tsekkaamassa Oittisen Karin toivomuksesta Soppanassa olleen vanhan sääksipaikan, mutta ko. rämeeltä ei löytynyt mitään paria tilheä ja pohjansirkkua kummempaa. Kun kerran olin Simojärven itäpuolella, kävin samalla mutkan seudun parhaalla lintujärvellä eli Roosinginjärvellä. Hyvällä härkälintujärvellä näkyi nyt neljä lajin edustajaa, joista yksi näytti olevan vielä hautomassa. Muita vesilintuja edustivat joutsenpoikue, kolmisenkymmentä tukkasotkaa, kymmenen telkkää, kolme uiveloa, kaksi kuikkaa ja kaksi tavia.


Kotimatkalla Kemijärvelle näkyi Luusuassa rantaheinikossa ruokaileva joutsenpoikue.