tiistai 31. heinäkuuta 2012

30.-31.7.2012 - kahlaajia ja pihalintuja

Heinäkuun viimeiset päivät sujuivat pitkälti Olympiakisojen merkeissä. Maanantai-iltana tein kuitenkin pikaisen reissun Jätevesijärvelle, jonne oli yllätyksekseni kerääntynyt (lähes helteisestä kelistä huolimatta) mukavasti kahlaajia. Liroja näkyi 25, tyllejä 12 ja pikkutyllejä 3 sekä yksittäiset mustaviklo sekä suo- ja lapinsirri. Osa kahlaajista nousi niitä tarkkaillessani taivaalle etelästä lähestyvästä sadepilvestä huolimatta ja pyörähtipä altaan pinnassa myös 13 rantasipin parvi. Myös ampuhaukkanaaras suoritti ylilennon.


Käväisin paikalla myös tiistai-iltana, mutta kahlaajia oli nyt vähemmän. Liroja oli enää kymmenkunta ja tyllejä puolenkymmentä. Muita kahlureita edustivat kolme lapinsirriä, kaksi taivaanvuohta ja yksittäiset musta- ja valkoviklot. Paluumatkalla laskin Pitkänsillan levikkeeltä peräti 14 härkälintua.

Kisojen vahtaamisen ohessa seurailin ja jonkin verran myös rengastelin pihalintujamme. Pihassamme näyttäisi pyörivän lähes jatkuvasti kymmenkunta nuorta pikkuvarpusta - eli näyttää siltä, että tällä Itä-Lapin uusimmalla pesimälajilla on ollut hyvä pesimävuosi.


Talitiaisen poikasetkin ovat jo vaihtamassa nuoruuspukuaan aikuisen linnun keltaiseen asuun.


Sen sijaan aikuisilla talitinteillä näyttäisi sulkasato olevan nyt pahimmillaan.