keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

4.7.2012 - aamu aavoilla

Keskiviikkona olin lupautunut osallistumaan Savukoskella Samperin Savotassa pidettävään Itä-Lapin luontomatkailua koskevaan ideariiheen. Koskapa heräsin jo viideltä päätin hyödyntää aamutunnit retkeilemällä, ja lähdin ajelemaan kohti Pelkosenniemen aapasoita.

Ensimmäiseksi kohteekseni valitsin Kairanaavan lintutornin, jonne mennessä näkyi Luiron kylällä jo kurkia ja peräti 18 kapustarinnan parvi.


Lintutorniin näkyi tyypilliseen tapaan lisää kurkia - eli 25 aikuista ja kolme untuvikkoa. Suolampareissa uiskenteli joutsenpari ja rämemännyn latvassa nyhjötti tuulihaukka, ja syystä tai toisesta paikalla hengaili myös 12 variksen parvi. Jossakin vaiheessa suon perukan päällä pyörähti myös vanha merikotka.   


Aamutunnit kuluivat nopeasti koskapa minun oli ehdittävä Savukoskelle jo yhdeksäksi. Sen verran aikaa kuitenkin vielä oli, että päätin pyörähtää myös Sokanaavan tornilla.


Täälläkin oli kurkia - yhteensä ainakin 10 lintua. Lisäksi suolta löytyi pari metsähanhea ja tornin edustan allikoissa uiskenteli kuikkaemo kahden pienen poikasensa kanssa. Kertaalleen olin kuulevinani myös muuttohaukan huudon.



Päivä menikin sitten kokonaan Itä-Lapin vesistö- ja luontomatkailua kehitettäessä, mutta kotimatkalla pistäydyin vielä Arvosjoen lintutornilla, johon ei kuitenkaan näkynyt kuin jokunen tukkasotka. Reissun viimeinen havaintomerkintä oli Oinaan kieppeillä tien ylittänyt riekkopoikue.